Номер для жиру: яка різниця між омега-3, омега-6 і омега-9?

Лікарі розповіли, у чому полягає відмінність між різними жирними кислотами, як їх правильно підбирати та кому що доцільно вживати.

Активну участь у біологічному регулюванні функції клітин беруть найпростіші за структурою жири, тобто жирні кислоти. Омега-3 та омега-6 – це поліненасичені жирні кислоти, які відіграють життєво важливу роль для людського організму як джерело енергії. Але самостійно ці необхідні сполуки в нашому тілі не синтезуються, тож їх можна отримати лише з їжі або біологічно активних добавок – на відміну від мононенасичених жирних кислот омега-9, які можуть продукуватися самим організмом.

Омега-3

Найціннішими з усіх жирних кислот фахівці вважають групу омега-3. У них широкий спектр завдань на сторожі здоров’я – розріджувати кров, знижувати рівень шкідливого холестерину, розширювати кровоносні судини, покращувати пам’ять і зміцнювати нервову систему.

Поповнити запаси важливих для життєдіяльності кислот омега-3 можна споживанням риби, що мешкає у холодних морях: тунця, скумбрії, пікші, анчоуса чи тихоокеанського оселедця. Рослинними джерелами жирних кислот омега-3 є насіння льону, ріпакова та конопляна олії.

салат з оселедцем

Імунологи звертають увагу на відсутність омега-3 у соняшниковій олії та вершковому маслі: ці продукти обмежують надходження ненасичених жирних кислот у клітини, тому зазначені жири варто споживати у помірній кількості.

Омега-6

Наступна група жирних кислот покращує роботу мозку та зміцнює кістки. Але на цьому користь омега-6 не вичерпується. Омега-6 – це група незамінних поліненасичених жирних кислот, які слугують цілісності клітинних мембран, нервовій діяльності, здоров’ю шкіри та підвищенню імунітету.

Отримувати омега-6 так само можна з їжі: яєць, насіння, горіхів, фісташок і кісточкових олій (зокрема, олії з виноградних кісточок). Основними джерелами омега-6 є м’ясо птиці та рослинні олії (наприклад, лляна або соняшникова).

горіхи на столі

Нестача омега-6 позначається на послабленні нервової системи, лущенні шкіри і випадінні волосся. Втім, надлишок таких кислот теж шкодить організму – порушує роботу серцево-судинної системи, підвищує в’язкість крові, призводить до депресії та провокує ожиріння.

Важливо дотримуватися балансу між споживанням омега-3 й омега-6, бо надлишок омега-6 викликає запальні процеси. Щоб обидва різновиди незамінних кислот надходили в організм з їжею у належному співвідношенні, варто більше вживати морської риби (омега-3) і менше соняшникової олії (омега-6), адже дисбаланс зазвичай відбувається на користь омега-6.

Встановлено, що в організмі сучасної людини зазвичай переважають жирні кислоти омега-6 та омега-9 при дефіциті омега-3. Для підтримки здоров’я в нормальному стані експерти радять дотримуватися рекомендованого співвідношення між омега-6 і омега-3 – 1:4.

Омега-9

Кислоти омега-9 є найпоширенішими і водночас найменше згадуваними, бо вони не є незамінними і можуть вироблятися організмом з незамінних кислот омега-6 та омега-3. Проте це не робить їх менш важливими. Такі жирні кислоти відповідають за імунну, гормональну та серцево-судинну системи (зміцнюють стінки кровоносних судин).

Брак омега-9 позначається хронічною втомою, депресією, розладами шлунково-кишкового тракту, проблемами шкіри та розшаруванням нігтів. Надлишок омега-9 так само погано впливає на організм – призводить до порушення жирового балансу, збільшує вагу і шкодить підшлунковій залозі.

Отримати жирні кислоти омега-9 організму допоможуть волоські горіхи, арахіс, авокадо, насіння, морепродукти, тваринні та рослинні жири, особливо оливкова олія. Але лікарі зазначають, що потреби у дієті для підтримки достатнього рівня омега-9 немає.

оливкова олія

Риб’ячий жир

У чому організм має потребу передусім, так це в омега-3, і є засіб, що компенсує дефіцит цих жирних кислот, навіть якщо немає можливості їсти багато риби. Про корисні властивості риб’ячого жиру відомо з XIX століття, коли фармацевт Петер Меллер відзначив, що норвежці, які споживали риб’ячий жир з печінки тріски, мали відмінний стан здоров’я.

Наразі дослідники відкривають нові особливості продукту, над яким працював у 1854 році засновник бренду Möller’s – найстаріший постачальник риб’ячого жиру у світі. Норвезький фармацевт став автором унікального методу випарювання риб’ячого жиру з печінки тріски, популяризувавши його і налагодивши продаж.

Крім жирних кислот, риб’ячий жир містить вітаміни А і D, що посилюють можливості омега-3. Нестача вітаміну А викликає структурні зміни епітелію, погіршення і навіть втрату зору. Вітамін-антиоксидант сприяє відновленню зубної емалі і зміцненню кісткової тканини, підтримує здоров’я шкіри та волосся, слизових дихальних шляхів і травної системи.

Вітамін D у складі риб’ячого жиру так само підтримує здорову структуру кісток та зубів, забезпечуючи фосфорно-кальцієвий обмін і допомагаючи засвоюватися мінералам. А ще вітамін D підвищує імунітет, зміцнює серцево-судинну систему, контролює кров’яний тиск, сприяє виробленню протимікробних пептидів, знижує вірогідність дерматологічних захворювань, запобігає судомам м’язів і нервовій збудливості.

Риб’ячий жир покращує концентрацію, сприяє кращому сну, зміцнює імунітет, оздоровлює шкіру та кісткову тканину, нормалізує артеріальний тиск і зменшує навантаження на серце та судини. Продукт з омега-3 пригнічує вироблення організмом гормонів стресу, уповільнює руйнування хрящової тканини, знижує рівень холестерину, запобігає атеросклерозу і знижує вагу, спалюючи насичені жири.

Незамінні жирні кислоти омега-3 є важливими для повноцінного фізичного та психічного розвитку. Тож риб’ячий жир для дітей залишається актуальним у всі часи. Показаннями для вживання риб’ячого жиру є синдром дефіциту уваги та гіперактивність у дітей. Капсули рідкого риб’ячого жиру призначаються для профілактики розумового відставання та поліпшення зорової функції у немовлят: жирні кислоти омега-3 служать основою для розвитку здорової сітківки, сприяють правильному формуванню клітин мозку й інтелектуальному розвитку дитини.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати