Смакові якості риби залежать від умов, в яких вона мешкала, тому атлантичний оселедець, що годується біля берегів Норвегії та Нідерландів, вважається найбільш якісним. У нідерландській страві Matjes або Maatjes використовується молодий оселедець, виловлений до початку нересту. Він традиційно вживається в сирому вигляді в оцтовому розсолі. Меженим називається непересолений оселедець, який асоціюється зі свіжим продуктом, що зберігається в належних умовах. Така риба не потребує додаткового вимочування для зменшення кількості солі й одразу готова для вживання з тими овочами, якими перекладається в маринаді. Тож як замаринувати оселедець швидко і з чим його подавати?
Інгредієнти: розморожене й очищене філе оселедця – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; вода – 200 мл; оцет столовий 9% – 1 ст. ложка; олія – 1 ст. ложка; перець духмяний – 6 горошин; чорний перець – 5 горошин; гвоздика – 2 шт.; коріандр – 1/3 ч. ложки; сіль – 1 ст. ложка.
Приготування
Розглянемо, як замаринувати оселедець морожений. Передусім його треба розморозити та ретельно очистити філе від шкіри та кісток. Підготовлену рибу нарізаємо шматочками завтовшки до 2 см.
Це рецепт, як замаринувати оселедець з цибулею, тож очищаємо цибулю і нарізаємо її тонкими кільцями чи півкільцями. Оселедець, маринований з цибулею, потребує приготування маринаду. Це буде оселедець, маринований в олії: отже, додаємо олію в воду разом із сіллю та прянощами – перцями, коріандром і гвоздикою.
Ставимо невеличку каструлю зі складниками маринаду на вогонь, доводимо до кипіння, а коли сіль повністю розчиниться, додаємо оцет і відразу знімаємо з плити.
Перед тим, як заливати рибу, маринад потрібно повністю остудити: якщо залити оселедця теплим маринадом, білок у рибі може згорнутися, що зіпсує смак і вигляд страви.
Найпростіший спосіб замаринувати оселедець – викласти рибу та цибулю шарами у півлітрову банку і залити шари риби та цибулі охолодженим маринадом, щоб він повністю покривав продукти. Оселедець, маринований в банці, ставимо принаймні на добу для просочування у холодильник. Через 24 години процес маринування позначиться на смаку оселедця – його можна буде подавати з будь-якими овочами.
Калорійність маринованого оселедця – від 150 до 250 ккал на 100 грамів, залежно від вмісту жиру в маринаді. Адже можна приготувати оселедець, маринований в томаті, а можна зробити оселедець, маринований в сметані. Останній спосіб виручить господиню, коли доводиться рятувати пересоленого оселедця (з тією ж метою надто солону рибу перед вживанням варто вимочити у молоці).

Лайфхак
Оселедець межений можна приготувати і без оцтової заправки. Українською варіацією нідерландської закуски є оселедець, маринований в домашніх умовах з лимонним соком. Замаринувати оселедець у такий спосіб можна за наступним рецептом: розмочуємо розрізаний навпіл і очищений від кісток та шкірки оселедець у холодній воді з соком лимону, викладаємо на філе шар із почищених і тонко нарізаних солодких яблук, змащуємо олією та спеціями. Поміщаємо перший шар оселедця, маринованого в банці, у посуд з широким горлом, викладаємо далі такий самий другий і третій шар. Щільно закриваємо банку і даємо меженому оселедцю настоятися щонайменше 24 години у холодильнику.






