У своєму новому дослідженні науковці з Північно-Західного університету (США) виявили п’ять найпоширеніших моделей переїдання. Протягом двох тижнів учені спостерігали за 60 дорослими людьми, що страждають на ожиріння, за допомогою датчиків і додатка для відстеження настрою учасників.
Коментуючи результати, співавтор роботи Набіль Альшурафа зазначив, що йдеться про закономірності, які «відображають складну взаємодію довкілля, емоцій та звичок». На думку вчених, знання типових моделей переїдання допоможе в персоналізованому лікуванні пацієнтів з ожирінням.
Отже, що в цьому списку?
Їжа на виніс
Нині чимало людей віддають перевагу такому популярному способу харчування, як їжа на виніс. Варіація на цю тему – замовлення страв онлайн.
Передивляючись меню з апетитними пропозиціями, важко зупинитись на якійсь одній. Незалежно від того, буде трапеза самотньою чи колективною, наїдків зазвичай замовляють багато.
Доступність їжі на виніс «призводить до надмірного її споживання через великі порції та високу смакову привабливість продуктів», написали дослідники у звітній статті. «Повсюдне поширення точок швидкого харчування та маркетингові стратегії сприяють формуванню автоматичної поведінки, що переважає над внутрішніми сигналами голоду», – вважають вчені.

Вечеря в ресторані
Друга модель об’єднує тих, хто звик зловживати харчами в ресторані. «Люди більш схильні переїдати в комфортній соціальній обстановці», – кажуть дослідники.
За їхніми спостереженнями, ми їмо більше в компаніях з друзями, ніж поодинці або з незнайомцями. Особливо, якщо трапеза затягується до ночі.
Нічний напад на холодильник
Потяг до їжі вночі, часто висококалорійної, є найпростішим способом розслабитися після важкого дня. При цьому порушуються циркадні ритми, а з ними – й режим харчування. Наслідок – зайві кілограми.

Неконтрольоване переїдання заради задоволення
За словами дослідників, нестримне переїдання заради задоволення часто супроводжується втратою контролю за кількістю спожитого і навіть за виконанням повсякденних завдань, вважають вчені.
Заїдання стресу
Зазвичай ця надмірна трапеза наприкінці дня є відповіддю на стрес та самоту, пише Daily Mail. Цю модель ще називають емоційним переїданням. Воно передбачає «вживання їжі у відповідь на негативні емоції, а не фізіологічний голод».
У таких випадках їжа часто є висококалорійною – «комфортною», додали автори роботи, результати якої опублікував журнал npj Digital Medicine.
Як запобігти переїданню?
За твердженням експертів Британського фонду серця, є кілька простих правил, що допоможуть раз і назавжди покінчити з ненажерливістю.
Уникайте надмірного голодування
Відчувати голод перед їдою цілком нормально. Але якщо ви надто голодні, це може означати, що їстимете ви швидше, більше та вибиратимете шкідливі продукти.
Отже, не пропускайте час їди!
Харчуйтесь усвідомлено
Не перекушуйте перед телевізором або мобільним телефоном. Їжею потрібно насолоджуватись. Ретельно її пережовуйте. А якщо поглинаєте страви надто швидко, відкладайте ніж та вилку між пережовуванням кожного шматочка. Це допоможе уповільнити процес. А ще це корисно для травлення.
Вибирайте більш ситну їжу
Вибирайте ситні страви з високим вмістом білка, але відносно низькою калорійністю, такі як риба, курка або індичка без шкіри, нежирний сир, натуральний йогурт, квасоля та сочевиця. Також корисні продукти з високим вмістом клітковини: фрукти, овочі, вівсянка, цільнозернові макарони, коричневий рис.
Зачекайте 20 хвилин, перш ніж вирушити за добавкою
Якщо ви закінчили їсти, зачекайте та перевірте, чи дійсно ви голодні, перш ніж іти за черговою порцією. Мозку потрібно близько 20 хвилин, щоб розпізнати ситість.
Намагайтеся більше готувати самотужки
Порції в ресторанах зазвичай великі. І що більше готової їжі ми бачимо, то більше їмо. А тим часом приготування страв удома допоможе контролювати кількість спожитого.
Не робіть з їжі культ
Якщо ми надаємо певним продуктам особливого статусу, нам важко від них відмовитися. Щоб уникнути цього, слід включати до раціону більше корисної їжі. Також варто скоротити порції як основних трапез дня, так і перекусів.
Зрештою, потрібно їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти!
Фото: Unsplash






