Важливий елемент: що таке йод і навіщо він потрібний організму?

Лікарі розповіли про наслідки дефіциту та надлишку хімічної речовини, необхідної для нормальної роботи щитоподібної залози, і дали поради, як цих проблем позбутися.

Згідно даних організації Iodine Global Network, Україна відноситься до держав з недостатнім вживанням йоду, а нещодавні дослідження підтвердили йододефіцит у мешканців усіх регіонів країни. Ендокринологи пояснили, які ознаки дефіциту йоду, визначили норму його надходження в організм і відповіли, чи варто вживати йод для профілактики його нестачі.

Для чого йод потрібен організму?

Нестача важливого елементу викликає патології, спричинені дефіцитом тиреоїдних гормонів, які контролюють обмін речовин, регулюють енергетичний баланс, забезпечують діяльність нервової та серцево-судинної систем. Впливаючи на ріст клітин, вирішальне значення має йод для дітей: недостатня його кількість призводить до дефектів розвитку плоду в материнській утробі, викликає порушення фізичного та розумового розвитку у малечі та підлітків.

Йод бере участь у синтезі гормону, що забезпечує життєдіяльність клітин, теплообмін, водно-сольовий обмін, метаболізм, здоров’я мозку і нервової системи, роботу печінки, серця та судин. Компонент гормонів щитоподібної залози забезпечує розвиток організму і його функціональність. Дефіцит йоду збільшує розміри щитоподібної залози й утворює вузли, призводячи до появи зобу та його ускладнень. Нестача йоду в організмі спричиняє неврологічні порушення та хвороби серцево-судинної, травної чи кісткової систем.

Симптоми дефіциту йоду

Про йододефіцит можуть повідомляти сонливість, дратівливість, забудькуватість і набір ваги. Підставою для ендокринного обстеження є характерна симптоматика: зайва вага, набряки, анемія, хронічна втома, поганий настрій, депресія, повільне загоєння ран, грибкові ураження, часті застуди або інші недуги вірусної та бактеріальної природи (це свідчить про зниження імунітету). Фахівці зазначають, що нестача йоду шкодить різним системам організму, а в його добавках мають потребу практично всі.

Люди, що не мають звички зайвий раз нагадувати про себе в поліклініці, намагаються виявити у себе йододефіцит по нанесеній на тіло йодній сіточці і вбачають у її швидкому зникненні ознаку нестачі йоду в організмі. Натомість, лікарі скептично ставляться до такого «методу самодіагностики в домашніх умовах» і стверджують, що визначити йододефіцит нанесенням розчину йоду неможливо, адже насправді оцінка функцій щитоподібної залози проводиться за УЗД та аналізом крові на гормони щитоподібної залози.

Збільшення щитоподібної залози

Йод в продуктах

Добовою нормою споживання мікроелемента вважаються 90 мікрограмів на дитину, 150 мікрограмів на дорослу людину, а для вагітних цей показник збільшується до 250 мікрограмів. Основними джерелами йоду вважаються повітря, питна вода і продукти харчування. Морська капуста або ламінарія містить понад 200 мкг йоду на 100 г; тріска, скумбрія і лосось – до 200 мкг; кальмари, креветки та мідії – 90–200 мкг. Тож передусім варто збагачувати раціон морепродуктами: водоростями, рибою та молюсками.

Багатим джерелом йоду є також яєчний жовток, молоко та молочні продукти. У меншій кількості йод є також у яловичині, печінці, сої, картоплі, баклажанах, шпинаті, волоських горіхах, полуниці та хурмі. Вміст йоду в продуктах може варіюватися залежно від їх походження, способу приготування та зберігання. Для гарантованого надходження йоду в організм ВООЗ рекомендує використовувати у приготування їжі йодовану сіль – це є найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі.

Продукти, що містять йод

Все добре в міру

Проте, лікарі радять обмежувати споживання морепродуктів та біодобавок з високим вмістом йоду і не перевищувати рекомендовану добову норму, бо надлишок йоду шкодить організму не менше, ніж його нестача. Тривале передозування йоду призводить до тих самих хронічних захворювань щитоподібної залози, що і йододефіцит: тиреоїдиту та гіпертиреозу. У важких випадках через передозування йоду трапляються напади задухи, набряк легень і навіть анафілактичний шок.

Спричинити надлишок йоду можуть надмірне споживання багатих на йод продуктів, завеликі дози йодовмісних препаратів (зокрема, БАДів з морськими водоростями) та тривале використання певних ліків (наприклад, аміодарону). Наслідком надлишку йоду може стати отруєння (йодизм). Його симптоми – лихоманка, пітливість, діарея, блювота, нудота, головний біль, кон’юнктивіт, гнійники та набряки. Особливу небезпеку надлишок йоду становить для вагітних і людей із захворюваннями щитоподібної залози.

P.S. За наявності симптомів дефіциту йоду або його надлишку необхідно консультуватися з ендокринологом, адже своєчасна та кваліфікована корекція рівня цього важливого елементу запобігає багатьом захворюванням.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати