Сезон полуниці: рецепт відкритого пирога

Перша літня ягода є корисною не лише для серця, мозку, кишківника, шкіри, кісток і зубів – вона оновлює клітини, зміцнює імунітет, запобігає раку та контролює діабет.

Полуниця цінується за насиченість вітаміном С, який омолоджує організм і захищає від інфекцій. Цей та інші антиоксиданти у полуниці підвищують мозкову активність і покращують пам’ять, а також благотворно впливають на стан шкіри, оберігаючи її від пошкоджень вільними радикалами. У полуниці містяться також вітаміни групи В (зокрема, В9 або фолієва кислота, яка відновлює втрачений тонус при анемії), вітамін А, залізо, магній тощо. Завдяки високому вмісту калію й антоціанів, полуниця зміцнює стінки кровоносних судин, знижує підвищений артеріальний тиск і зменшує ризик інфаркту й інсульту. Фосфор та кальцій у полуниці підтримують здоров’я зубів і кісток. Низький глікемічний індекс ягоди дозволяє включати її до раціону харчування при цукровому діабеті. Привабливі й ароматні плоди нормалізують рівень цукру в крові та покращують кишкову моторику: клітковина в стиглих ягодах і зернятка на їх поверхні м’яко регулюють роботу ШКТ. Водночас клітковина в низькокалорійній полуниці сприяє швидкому насиченню, перешкоджаючи переїданню. Протипоказана ця смачна та корисна ягода лише в одному випадку – за наявності алергії.

Інгредієнти: полуниця 400 г; листкове тісто 500 г; яйце 1 шт.; цукор 200 г; рослинна олія ​​1 ч. ложка.

Застилаємо пергаментом лист або форму для випікання і змащуємо олією. Відрізаємо чверть тіста, а решту (основну частину) розгортаємо в пласт і викладаємо на пергамент, розподіляючи по формі.

Розкладаємо зверху на тісто ягоди та посипаємо їх цукром, залишивши трохи цукру на оздоблення.

Розкочуємо тісто, що залишилося, розрізаємо пласт на смужки і робимо з них плетінку на ягодах, міцно скріплюючи краї тіста.

Змащуємо пиріг збитим яйцем і посипаємо залишком цукру.

Ставимо пиріг у духовку, розігріту до 200°C, і випікаємо 20 хвилин.

Лайфхак

Полуниця вирощується із застосуванням органічних добрив, тож перед вживанням її необхідно ретельно вимити. Ягоди варто замочити в кислому розчині – суміші води з оцтом (яблучним чи столовим) у пропорції 1 ст. ложка оцту на 1 л води. Замочувати полуницю потрібно не довше 10 хвилин, після чого ягоди слід сполоснути.

Ділимось з вами іншими рецептами пирогів:

Весняний рецепт: кіш із грибами та черемшою

Рецепт нашвидкуруч: заливний пиріг на кефірі з цибулею та яйцями

Тут ми розповідали про секрети приготування та випікання тіста:

Хитре тісто: забуті секрети здорової випічки

А тут пропонуємо рецепти страв з полуниці:

Зірка сезону – полуниця

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати