У салатній зелені та зелених овочах містяться вітаміни А, В, С, D, E, К, РР, а також цінні мінерали: калій, залізо, йод, кальцій, фосфор. Такий склад сприяє зміцненню імунітету, покращенню стану шкіри, нігтів і волосся. А мариновані зелені оливки є ще й джерелом корисних мононенасичених жирів, що підтримують здоров’я серця. Крім вітамінів групи В та клітковини, консервовані оливки містять поліфеноли, фітостероли, жирні кислоти омега-6 та омега-9. Зелені оливки можна подавати як самостійну закуску, але ще краще вони смакуватимуть в ансамблі, гармонійно доповнюючи розсільні сири, соковиті овочі та зелень. Це вдалий компонент для салатів, піци, м’ясних або рибних страв.
Інгредієнти: свіжі огірки – 2 шт.; зелені оливки без кісточок (маленька банка) – 280 г; бринза – 150 г; лимон – 1 шт.; листовий салат – 100 г; зелена цибуля – 3 пера; базилік – 3 гілочки; рослинна олія – 2 ст. ложки; чорний мелений перець – на смак.
Листовий салат (латук або айсберг) рвемо руками на великі шматки. Решту зелені дрібно рубаємо ножом. Сир та огірки нарізаємо кубиками.
Лимон ошпарюємо і розділяємо навпіл. Одну частину нарізаємо на дрібні шматочки, а з іншої вичавлюємо сік. Ретельно перемішуємо лимонний сік із чорним перцем та олією. Цим соусом заправляємо усі змішані інгредієнти.
Зелений салат варто подавати зі свіжоспеченим хлібом.
Лайфхак
Відкривши банку з оливками, не варто зливати маринад (розсіл), якщо страва не потребує використання всіх плодів відразу. Скляну банку закриваємо кришкою і зберігаємо в холодильнику, виймаючи оливки з рідини за потреби. З бляшанки продукт можна перекласти в герметичний контейнер. Навіть після відкривання банки оливки залишаться свіжими протягом 12–18 місяців, якщо їх герметично закрити і зберігати в холодильнику в розсолі, тоді як без розсолу оливки навіть у холоді зберігаються лише до трьох тижнів.