Команда дослідників з Оксфордського університету вважає, що висока температура та більша кількість опадів покращать якість та смак вина. Однак з певних причин приводів для радощів вони в цьому не бачать.
Про що дізналися науковці
Дослідники дійшли висновку, що глобальне потепління та підвищена кількість опадів (які, ймовірно, стануть поширенішим явищем) допоможуть виробляти кращі вина.
Команда проаналізувала оцінки винних критиків із французького регіону Бордо у 1950-2020 роках. Вона зіставила відгуки з погодою, що супроводжувала виноробство кожного конкретного року.
Дослідники зупинилися саме на цьому регіоні, тому що винороби Бордо особливе значення надають кількості опадів для зрошення. До того ж тут традиційно виробляють еталонні вина, якість яких оцінюють найкомпетентніші критики.
Тож загалом учені виявили, що якість вин Бордо за досліджуваний період мала тенденцію до покращення. Клімат у регіоні за ці роки потеплішав, розповіло видання Independent.
Результати дослідження також показали, що вино вищої якості вироблялося в роки з найвищими температурами, більшою кількістю зимових опадів та більш ранніми та короткими вегетаційними періодами. Саме такі умови будуть частіше спостерігатися зі зміною клімату.
Чому ці гарні новини не тішать науковців
Провідний автор дослідження Ендрю Вуд зазначив, що «вплив температури та опадів відбувається протягом усього року – під час розпускання бруньок, росту та дозрівання винограду, збирання врожаю і навіть взимку, коли рослини перебувають у стані спокою». При цьому пан Вуд повідомив, що високоякісні вина виробляються у прохолодніші та вологіші зими, тепліші та вологіші весни, спекотне і сухе літо, а також у прохолодну, суху осінь.
Дослідник також звернув увагу на загальну тенденцію, що характерна нині для всього світу: при подальшому потеплінні вина стають міцнішими. А відгуки винних критиків та населення свідчать про те, що «люди зазвичай віддають перевагу міцнішим винам, які витримуються довше і мають багатший, інтенсивніший смак, вищу солодкість та нижчу кислотність».
Тож оскільки клімат продовжує змінюватися, якість вин Бордо покращуватиметься й надалі. Науковці також припустили, що результати їхньої роботи можна застосувати й до інших виноробних регіонів.
Однак, за словами Ендрю Вуда, цей процес покращення триватиме до певного моменту. Річ у тім, що коли стане дуже спекотно, виноградна лоза стикнеться з дефіцитом води та може загинути. А тоді про жодне вино не може йти мова.
Тобто привід для радощів відносний. Вино ставатиме якіснішим, але доти, доки буде жива виноградна лоза.
Результати дослідження опублікував журнал iScience.
Фото: pexels.com, unsplash.com