Рослинна дієта допоможе позбутися хропіння: вчені

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ви часто заважаєте своїм хропінням коханій людині або сусідам у громадському транспорті? Тоді вам варто дослухатися до нових порад науковців з Університету Фліндерса в Аделаїді (Австралія).

Люди, які страждають на поширене захворювання, відоме як обструктивне апное сну (ОАС), більшою мірою схильні до підвищення кров’яного тиску, інсульту, хвороб серця і діабету другого типу. Апное – це повна зупинка дихання на не менш ніж 10 секунд, що відбувається через западання кореня язика та супроводжується хропінням.

Згідно з новим дослідженням команди австралійських науковців, раціон з високим вмістом овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і горіхів допоможе вилікувати ОАС.

Як проходило дослідження

Щоб дізнатися про це, вчені використали дані 14 210 осіб, котрі взяли участь у Національному дослідженні здоров’я та харчування США.

Учасники відповіли на запитання про те, що вони їли протягом останньої доби. Потім дослідницька група розділила відповіді згідно з трьома моделями харчування: здорова рослинна дієта, нездорова рослинна дієта та дієта з високим вмістом продуктів тваринного походження.

Здоровий рослинний раціон включав овочі, фрукти, цільнозернові продукти, горіхи, бобові, чай та каву.

Нездорова рослинна дієта містила багато рафінованих вуглеводів (наприклад, макаронів, хліба), картоплі, солодких напоїв, солодощів, десертів та солоної їжі.

Тоді як раціон з високим вмістом їжі тваринного походження передбачав тваринний жир, молочні продукти, яйця, рибу та інші морепродукти, а також м’ясо.

Учасники також розповіли про якість свого сну. Зокрема про те, чи хроплять вони уві сні та чи страждають на апное.

cholovik i zhinka v lizhku - Здоров'я - 50Plus

Про що дізналися дослідники

Команда виявила, що люди, в раціоні яких багато рослинної їжі, на 19 відсотків рідше страждають від хропіння, спричиненого ОАС, ніж ті, хто їсть менше рослинних продуктів.

При цьому вчені помітили, що нездорова рослинна дієта може мати доволі негативні наслідки. У людей, які її дотримувалися, ризик розвитку апное був на 22 відсотки вищим, ніж у тих, хто віддавав перевагу здоровій рослинній їжі.

Дослідники вважають, що перейти на здоровий рослинний раціон надзвичайно важливо, розповіло видання Science Focus. Адже в ньому, як правило, більше протизапальних компонентів та антиоксидантів. А це може сприяти зменшенню жирових відкладень, усуненню запалень та покращенню м’язового тонусу.

Як зауважив доктор Йоханнес Мелаку, провідний автор роботи, «ці результати наголошують на важливості якості нашої дієти в управлінні ризиком ОАС». За його словами, дослідження не пояснює, чому здоровий рослинний раціон є важливим для позбавлення хропіння. Ймовірніше за все, причина полягає в тому, що він допомагає зменшити запалення та зайву вагу, які є основними чинниками апное.

Висновки з дослідження опублікував журнал ERJ Open Research.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU