Волоський горіх: ядерна енергія

У чому суперсила «природної батарейки»?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Секрет високої енергетичної цінності поживних ядер – у великій кількості жирів та клітковини. Одного-трьох волоських горіхів вистачить для підтримки активності протягом цілого дня. «Три горішки для Попелюшки» не тільки повноцінно наситять і забезпечать енергією, а й ще допоможуть позбутися зайвої ваги. Користь волоського горіха є такою значною, що дієтологи рекомендують його як обов’язковий компонент раціону людей «50+» та у складі різноманітних оздоровчих дієт. Тож заглянемо під шкаралупу: там має бути багато цікавого!

Мозок у мініатюрі

Насамперед дивовижним здається той факт, що волоський горіх повторює форму і зовнішню будову людського мозку. Під твердою шкаралупою знайдемо їстівне ядро зі звивистою поверхнею. І череп, і шкаралупа виконують однакову функцію – вони є захисними оболонками для головного мозку та горіхового ядра. Й обидві оболонки містять у своєму складі поживні речовини фосфор і жир. Подібність ядра волоського горіха до головного мозку можна пояснити однаковими принципами формування. У процесі дозрівання горіха ядро росте зсередини назовні та обмежується твердою шкаралупою. Кора мозку в обмеженому просторі черепа так само розширюється заради збільшення функціональності мозку. Але за межі шкаралупи та черепа ні горіх, ані мозок «роздутися» не можуть, тож їм доводиться складатися й утворювати звивини.

greczkyj gorih - Їжа - 50Plus

Запобіжник від старості

При такій схожості ядра на мозок волоський горіх позитивно впливає на когнітивні здібності, захищає від атеросклерозу, допомагає зберегти пам’ять і ясність розуму в старості. Волоські горіхи принесуть користь людям у зрілому віці покращенням кровообігу мозку та зниженням рівня цукру в крові. Завдяки вмісту цінних рослинних жирів омега-3 й омега-6, продукт захищає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів та уповільнює старіння. А збереженню жіночої молодості сприяють фітоестрогени – аналоги жіночих статевих гормонів у його складі. За даними досліджень, помірне вживання волоських горіхів знижує ймовірність розвитку ожиріння, серцево-судинних патологій, гіпертонії, цукрового діабету та інших проявів метаболічного синдрому.

Харчова цінність

Плід волоського горіха називається кістянкою. І хоч це не очевидно, він має однакову будову з вишнею або сливою. За аналогією з іншими кісточковими плодами, волоський горіх дозріває в соковитій оболонці, яка потім відокремлюється, а кісточка падає на землю. Волоські горіхи принесуть організму користь своїм мікроелементним складом. Не дарма цей рослинний продукт прадіди називали «царським горіхом». Волоський горіх є постачальником висококласного білка та корисних жирів рослинного походження. Кістянка містить вітаміни групи B, A, C, E, K, РР, жирні кислоти омега-3 (та інші види), а також важливі мінеральні речовини: селен, калій, натрій, магній, цинк, фосфор, фтор, кальцій, залізо, мідь і марганець. Це джерело білка є багатим на клітковину і не перенасичене вуглеводами, що дозволяє розгледіти в ньому дієтичні властивості. Волоський горіх може виявитися незамінним продуктом харчування для тих, хто не вживає м’яса.

yadra greczkogo gorihu - Їжа - 50Plus

Борець із гормоном голоду

Як продукт із поліненасиченими жирами волоський горіх знижує рівень греліну – т.зв. гормону голоду. Ось чому горіхові дієти стають такими ефективними в курсі схуднення. Секрет протидії зайвій вазі полягає у швидкому насиченні. Маючи під рукою волоський горіх і воду, можна блокувати сигнал організму про потребу в їжі і зрештою уникати переїдання. При калорійності волоського горіха 650 ккал на 100 г очищених ядер енергетична вага одного середнього плоду масою 10-15 г становить лише 25-30 ккал. Тож у цьому випадку калорії не заважають схудненню. Аби скинути зайву вагу, волоські горіхи потрібно їсти 1-2 рази на день: ядра 1-3 плодів необхідно запити склянкою води.

Лікарські властивості та шкода

Перегородки волоських горіхів – то цінне джерело йоду. Цей компонент плодів у відварах чи настойках нормалізує обмін речовин і покращують роботу щитовидної залози. Олія волоського горіха лікує запалення шкіри та слизових оболонок, екзему, псоріаз і варикозне розширення вен. Волоський горіх славиться своїми протизапальними, ранозагоювальними, бактерицидними та загальнозміцнюючими властивостями. Але будь-які ліки можуть бути водночас панацеєю та отрутою – річ у пропорціях. Зловживання волоськими горіхами може викликати отруєння та подразнення слизової оболонки. Волоський горіх належить до алергенів, тому цей плід потрібно з обережністю вживати людям зі схильністю до запальних захворювань шкіри та слизових оболонок. Протипоказаний волоський горіх при хронічних колітах та ентероколітах, гострих кишкових захворюваннях і підвищеному згортанні крові.

greczkyj gorih i chaj - Їжа - 50Plus

Не лише їжа

Користь волоського горіха – не тільки в кухонному та лікарському застосуванні. Деревина цієї культури визнана цінною породою: з цього матеріалу виготовляють паркет, дорогі меблі та високоякісні предмети мистецтва і побуту. Горіховий шпон – гарний і шляхетний матеріал, що використовується для оформлення елітних автівок та інтер’єрів приміщень. Вироби з горіхової деревини мають високу міцність і не схильні до розтріскування. З волоського горіха раніше робили гальмівні колодки, рушничні приклади, лопаті для вентиляторів та пропелери літаків.

Ядрений смак

Ядра волоських горіхів є смачними у сирому та обробленому вигляді. З них віджимають горіхову олію, використовують у приготуванні солодощів (халви, цукерок, тістечок, тортів) та різних страв. Для приготування варення, кондитерських виробів чи у стравах дієтичного харчування зазвичай використовуються високопоживні незрілі плоди. У волоського горіха можна використовувати не лише насіння (ядра), але й шкаралупу, перегородки та листя: ці частини рослини стають сировиною для спиртових настоянок – там багато цінних компонентів. У кавказькій кухні волоський горіх користується такою величезною популярністю, що без нього не обходиться чи не жоден національний рецепт: у горян горіх із сивої давнини вважається священним деревом.

greczkyj gorih na derevi - Їжа - 50Plus

Рецепти страв з волоських горіхом

Салат із куркою, волоським горіхом та ананасом

Інгредієнти: куряче філе 250 г, волоський горіх 50 г, консервований ананас  150 г, сир  100 г, майонез 30 г, сіль, перець за смаком.

Варене куряче філе, сир та ананас ріжемо на шматочки і з’єднуємо між собою. Перемішуємо. Додаємо подрібнені ножом горіхи. Заправляємо майонезом, солимо та перчимо. Салат подаємо прикрашеним кінзою.

Тосканський соус

Інгредієнти: яловичий фарш 200 г, волоські горіхи 40 г, помідори у власному соку 1 л, цибуля 150 г, морква 150 г, сушені білі гриби 1 склянка, стебла селери 2 шт., оливкова олія 100 г, червоне сухе вино 50 г, сіль та чорний мелений перець за смаком.

Промиті сухі гриби замочуємо протягом 3-х годин у 300 мл води. Дістаємо гриби, подрібнюємо, а воду з-під них проціджуємо через дрібне сито: вона знадобиться для соусу. Моркву, цибулю та селеру викладаємо в каструлю з налитою на дно олією і смажимо 15 хвилин на середньому вогні при помішуванні. Морква має стати м’якою, а цибуля – прозорою. Засипаємо фарш. Солимо, перчимо. Смажимо 5 хвилин, помішуючи. Вливаємо вино. Воно має повністю випаруватися. Порізані гриби змішуємо разом із іншими компонентами. Додаємо проціджену воду, в якій вони замочувалися. Засипаємо подрібнені волоські горіхи і додаємо томати у власному соку. Доводимо до кипіння та варимо без кришки на тихому вогні 35 хвилин. Перемішуємо, розминаємо помідори ложкою, солимо і перчимо. Подавати тосканський соус треба до макаронів або кукурудзяної каші.

toskanskyj sous - Їжа - 50Plus

Цукерки із сухофруктів

Інгредієнти: очищені волоські горіхи  200 г, чорнослив без кісточок 150 г, курага без кісточок 150 г, родзинки 150 г, лимон 1 шт., мед 4 ст. ложки, кокосова стружка для обсипання (можна замінити її крихтою печива, маком або кунжутом).

pexels rachel claire 4819825 - Їжа - 50Plus

На 10 хвилин заливаємо сухофрукти окропом і, зливши воду, викладаємо інгредієнти для цукерок підсушитися на паперовий рушник. Подрібнюємо лимон. Пропускаємо сухофрукти через м’ясорубку і додаємо мед. Змішуємо сухофрукти з лимоном та горіхами, пропускаємо через м’ясорубку, додаємо мед і перемішуємо. Формуємо із загальної маси кульки й обкатуємо цукерки в суміші для обсипання.

Це смачно, поживно та корисно – варто спробувати!

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU