До 2531 року всі мешканці Японії матимуть однакове прізвище: прогноз

Моделювання показало, що за пів тисячоліття всі японці носитимуть прізвище Сато.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Уявіть, що ви кричите «Гей, Сато!», і всі японці озираються у відповідь. За даними статистично-наукового моделювання, кожен мешканець «країни Сонця, що сходить» матиме таке прізвище.

А все через те, що відповідно до Цивільного кодексу Японії, який дії ще з кінця XIX століття, подружня пара має носити одне прізвище. Це єдина країна у світі, де вимагають дотримування цього правила. На думку професора Хіроші Йошиди з Дослідницького центру старіння при Університеті Тохоку, якщо закон не змінять, це призведе до того, що за більш як 500 років кожен японський громадянин носитиме прізвище Сато. А якщо це станеться, японцям доведеться звертатися одне до одного за іменами або номерами. Однак це не правильно, вважає професор.

У 2023 році прізвище Сато було в Японії найпопулярнішим. На його носіїв припадало 1,529 відсотка всього населення. Здавалося б, небагато. Проте, за словами професора Йошиди, з огляду на загальну ймовірність існує безліч випадків, коли люди одружуються з тими, хто носить найпопулярніше прізвище. І якщо це повторюватиметься протягом тривалого часу, Сато може поглинути решту прізвищ, розповіло видання IFLScience.

Однак, якщо Японія змінить закон, до 2531 року лише 7,96 відсотка її громадян будуть відгукуватися на прізвище Сато. За умови, що 39,3 відсотка японців й надалі продовжать обирати його для себе: саме таку цифру показало опитування 2022 року.

vulyczya v yaponiyi 1 - Спосіб життя - 50Plus

Але є одне «але». Прогноз науковців з Університету Тохоку може не справдитися, адже населення Японії катастрофічно скорочується. Нині воно становить близько 126 млн людей. Згідно з «Прогнозами майбутнього населення Японії», 2120 року тут мешкатиме 41 229 000 осіб. Якщо такий темп збережеться, у 2531році в Японії залишиться 281 866 осіб, а 3310-го – взагалі 22 мешканці.

Іншими словами, навіть якщо реалізація прогнозу щодо панування у країні єдиного прізвища буде відкладена на 800 років, «існує висока ймовірність того, що японський народ вимре раніше цього часу через зниження народжуваності», сказав Хіроші Йошида.

Його команда провела дослідження на запит проєкту Think Name Project, мета якого – ухвалення нового закону, що не заборонятиме чоловіку і дружині носити різні прізвища.

До речі, друге за популярністю прізвище серед японців – Сузукі.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU