Доброта і розум цінніші для стосунків, ніж краса та гроші: вчені

Результати цього дослідження є неочікуваними навіть для його авторів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Додатки та сайти знайомств часто критикують за те, що вони віддають неабияку увагу статкам та зовнішній привабливості. А душевне тепло та інтелект відсувають на другий план.

Науковці з Університету Сан-Паулу (Бразилія) вирішили з’ясувати, чи насправді гроші та краса є найціннішими характеристиками для майбутніх романтичних стосунків. На вчених чекав сюрприз.

Як проходило дослідження

Університетська команда залучила до свого дослідження 778 цисгендерних учасників віком від 18 до 64 років. Їх попросили поставити ту чи іншу кількість балів різним рисам, які мають бути в ідеального партнера. Серед цих рис були: фізична привабливість, соціально-економічний статус, здоров’я, доброта та інтелект.

Цисгендерними називають людей, чия гендерна ідентичність збігається з біологічною статтю.

При цьому науковці передбачили три різні сценарії «бюджету» балів: низький, середній та високий. Відповідно до них добровольці мали розподіляти бали між характеристиками з більшою чи меншою щедрістю, розповіло видання Science Alert. Наприклад, найменший «бюджет» означав найважчий вибір між рисами, адже в такому разі балів було замало.

Отже, за всіх трьох сценаріїв доброта та інтелект виявилися найпріоритетнішими для всіх учасників, що шукають стабільних міцних стосунків: незалежно від віку, статі та сексуальної орієнтації. Разом з тим, що більшими були статки учасників, то з більшою готовністю вони жертвували бали інтелекту та доброті. Тим часом чоловіки віддавали більше балів зовнішності потенційних партнерок. А якщо людина була більш привабливою або мала вищий соціально-економічний статус, вона меншою мірою зважала на ці якості в інших.

zhinka obnimaye cholovika 1 - Спосіб життя - 50Plus

Як зазначив провідний автор роботи Жоао Франсіско Гоес Брага Такаянагі, соціально-економічний рівень виявився низькопріоритетною рисою для всіх груп, включаючи гетеросексуальних жінок.

На думку вчених, що не брали участі в роботі, дослідження є дещо недосконалим. Адже воно охопило добровольців лише окремого регіону. Тому для людей інших культур результати стосовно особистісних переваг партнерів можуть бути іншими.

Проте автори дослідження все ж порадили шукачам романтичних та тривалих стосунків «краще попрацювати над своїм мозком і особистісними якостями». Адже, на думку команди, інтелект та доброта залишаються універсальними цінностями для сучасних людей будь-якої сексуальної орієнтації та статі.

Тож дослідження вселяє надію, що ті, хто щиро шукає довгострокового партнера, справді понад усе цінують емоційне тепло та розум.

Результати дослідження опублікував журнал Archives of Sexual Behavior.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU