Брак клітковини в раціоні прискорює старіння мозку

Науковці з’ясували, що дефіцит клітковини може бути причиною деменції та хвороби Альцгеймера.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Більшість дорослих людей по всьому світу відчувають дефіцит клітковини. Експерти вважають, що це може бути причиною високого рівня захворюваності на деменцію, пише Science Focus.

На думку вчених, брак клітковини призводить до швидкого старіння мозку. Цей недолік у харчуванні може певною мірою пояснити, чому деменція, а також її найпоширеніший вид – хвороба Альцгеймера, є основними причинами смертності в багатьох країнах світу.

стара жінка їсть хліб

Так, зокрема, вважають, експертки з питань дієтології Емілі Лімінг та Кімберлі Вілсон, які поділилися своєю теорією на нещодавньому фестивалі науки в англійському місті Челтнем.

Про що розповіли дослідниці

Отже, за словами експерток Лімінг та Вілсон, дефіцит клітковини є одним з факторів ризику розвитку слабоумства. Для міцного здоров’я потрібно споживати мінімум 30 г клітковини щодня. Натомість більшість людей отримують лише 15-19 г.

Ймовірно, існує низка факторів, що пояснюють, чому так відбувається. У звіті благодійної організації The Food Foundation за 2023 рік ідеться про те, що здорові продукти, такі як багаті на клітковину фрукти та овочі, коштують вдвічі дорожче за менш здорову їжу, в якій дуже мало клітковини. Автори звіту також зазначили, що 60 відсотків раціону сучасної людини становлять ультраоброблені, а отже, некорисні продукти.

Як клітковина захищає мозок?

Пані Вілсон назвала клітковину «одним з недооцінених захисників мозку». Коли ми годуємо кишкові мікроби клітковиною, одним з побічних продуктів її метаболізму є коротколанцюгові жирні кислоти. Вони підтримують слизову оболонку кишківника, а також можуть проникати в кровотік і досягати мозку. Тобто вони можуть пройти крізь гематоенцефалічний бар’єр (структуру, що контролює надходження до мозку).

половинка горіху

Коротколанцюгові жирні кислоти захищають сполуки всередині гематоенцефалічного бар’єра, запобігаючи проникненню токсичних речовин.

Як подолати дефіцит клітковини?

За словами пані Лімінг, клітковина конче необхідна для здоров’я кишківника. Завдяки їй ми почуваємося більш ситими та задоволеними. Також було доведено, що клітковина допомагає контролювати рівень цукру в крові та кров’яний тиск. Крім того, жирні кислоти, які підтримують здоров’я мозку, борються із запальними процесами.

Тож експерти рекомендують:

  1.  Зосередьтеся на додаванні до раціону продуктів, багатих на клітковину, таких як житній хліб і боби.
  2.  Перекушуйте жменею горіхів бодай раз на день або додавайте до сніданку суміш горіхів та насіння.
  3.  Нехай половину вашої тарілки займатимуть овочі.
  4.  Якщо ви шукаєте щось солодке, оберіть 85-відсотковий темний шоколад, що напрочуд багатий на клітковину (у 100 г шоколаду близько 11 г клітковини).
  5. Зберігайте під час готування та приймання їжі шкірку на картоплі та коренеплодах, таких як морква та пастернак.

горіхи, боби, овочі на тарілках

Вживання більшої кількості клітковини не лише пов’язане з нижчим ризиком розвитку колоректального раку, діабету II типу і серцевих захворювань. Клітковина також допомагає нам почуватися здоровішими та енергійнішими. А ще живить мікробіом кишківника, що надзвичайно важливо для нашого здоров’я, резюмувала Емілі Лімінг.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU