Часник – секретна зброя проти зайвого цукру та холестерину

Науковці довели, що вживання часнику допомагає знизити рівень глюкози та поганого холестерину в крові. При цьому не важливо, в якому вигляді овоч фігурує в раціоні.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Китайські дослідники стверджують, що систематичне додавання часнику до свого раціону – свіжо нарізаного, сушеного або настояного в маслі – допомагає контролювати рівень цукру і холестерину в крові.

Про що дізналися науковці

Команда вчених з Південно-Східного університету та Університету Сізан Міньцзу провела метааналіз 22 попередніх досліджень, що охоплювали 29 рандомізованих контрольованих досліджень.

Тривалість випробувань, передбачених метааналізом, варіювалася від трьох тижнів до року. При цьому часник виступав у різних формах. Зокрема, в сирому вигляді, у формі витриманого екстракту та капсул із часниковим порошком.

часник тертий

Результати роботи підтвердили, що вживання часнику пов’язане з нижчим рівнем глюкози та поганого холестерину.

«Часник благотворно впливає на рівень глюкози та ліпідів у крові людей, і цей зв’язок є статистично значущим», – резюмували дослідники.

Глюкоза та ліпіди є ключовими поживними речовинами для організму, що забезпечують його енергію. За здорового способу життя «метаболізм глюкози та ліпідів добре регулюється», зазначили вчені у звітній статті. Однак неправильний спосіб життя, що передбачає, приміром, вживання алкоголю та страв швидкого харчування, призводить до підвищення рівня цукру і жиру в організмі.

«Порушення обміну глюкози та ліпідів може спровокувати низку хронічних захворювань, як-от атеросклероз, діабет та жирову хворобу печінки», – зауважила команда.

часник з перцем

У тих учасників метааналізу, котрі регулярно включали часник до свого раціону, спостерігався нижчий рівень глюкози в крові. За словами вчених, овоч здійснював довгостроковий контроль рівня цукру, а також «піклувався» про оптимальну кількість так званого хорошого холестерину у формі ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), знижував рівень так званого поганого холестерину у формі ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), а також забезпечував нижчий рівень холестерину в цілому. Цікаво, що кількість тригліцеридів за вживання часнику залишалася на тому самому рівні.

Утім, науковці давно асоціювали часник з міцнішим здоров’ям, розповіло видання Science Alert. І ось тепер дослідники пролили нове світло на позитивну роль цього овочу в регуляції рівня холестерину та глюкози.

З чим пов’язана чарівна дія часнику?

При цьому команда вважає досліджувані дані недостатньо повними, щоб довести пряму причину і наслідок. Але позитивна кореляція між вживанням часнику та рівнем цукру й поганого холестерину в крові безсумнівно існує. Додаткові дослідження допоможуть вченим прояснити цей зв’язок.

Наразі вчені припустили, що позитивна дія часнику пов’язана передусім з тим, що його активні інгредієнти допомагають зменшувати окислювальний стрес. Тобто запобігають зносу клітин, що призводить до серцево-судинних захворювань.

чищений часник

Часник також містить антиоксидантну сполуку під назвою аліїн. Раніше її пов’язували з регулюванням мікробіома кишківника, а також рівня глюкози та ліпідів у крові. Цілком імовірно, що свіжі результати пояснюються поєднанням усіх цих ефектів.

Хоч там як, але тепер є ще більше причин додати часник до списку обов’язкових продуктів повсякденного раціону.

Результати дослідження опублікував журнал Nutrients.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU