Залежність від смартфона шкодить розуму та психічному здоров’ю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці Мессінського університету (Італія) встановили, що надмірне користування смартфоном негативно впливає на розумову працю та психологічне самопочуття. У ході дослідження вони з’ясували, що небажання відірватися від смартфона часто пов’язане із самотністю та низькою самооцінкою, розповіло видання РsyРost.

Дослідники Роза Фабіо, Алессія Стракуцці та Ріккардо Ло Фаро зацікавилися взаємозв’язком між нескінченим «сидінням» у смартфоні та розумовими здібностями. Також команда провела паралель між залежністю від телефону та психічним здоров’ям.

Робота італійських науковців продовжила низку інших досліджень, присвячених так званій номофобії. Термін народився 2010 року. Він означає страх залишитися без телефону і є абревіатурою англомовної фрази «No mobile phone phobia».

pexels fauxels 3184435 - Психологія, Наука&Техніка - 50Plus

Про що дізналися вчені

Левова частка населення планети, що мешкає в індустріально розвинених регіонах, має смартфони. Проте страх залишитися без них для декого перетворюється на гостру проблему. Адже номофобія, виявляється, має чимало негативних наслідків.

Італійські вчені проаналізували впливи цієї залежності на прикладі 111 учасників дослідження віком від 18 до 65 років. Третину групи складали студенти коледжів, решту частину – робітники. Команда отримувала дані телефону кожного учасника через сервіс SocialStatsApp, що акумулює інформацію про використання соцмереж. Зокрема, TikTok, Facebook, Instagram і WhatsApp.

Учасників протестували за допомогою короткої версії Шкали залежності від смартфона SAS-SV та Індексу загального психологічного благополуччя.

На першому етапі дослідження команда оцінила рівень користування смартфоном кожним учасником.

На другому, експериментальному етапі групі запропонували обмежити використання смартфона однією годиною на день протягом трьох днів поспіль.

А на третьому етапі всім дозволили користуватися смартфонами на власний розсуд упродовж семи днів поспіль.

За день до та після експериментального етапу науковці оцінювали робочу пам’ять учасників, їхню увагу, самоконтроль, слухову та зорову реакцію.

Результати показали, що учасники з вищим рівнем залежності від смартфонів часто не дотримувалися запропонованих командою обмежень. Вони «сиділи» в телефонах більше часу, ніж обіцяли, на всіх трьох етапах.

pexels thirdman 8011958 - Психологія, Наука&Техніка - 50Plus

Що загрожує номофобам

Учені зазначили, що учасники з вищим рівнем залежності від смартфона, як правило, демонстрували гіршу пам’ять, доволі низький рівень самоконтролю, зорової та слухової реакції.

Зрештою, учасники з високим рівнем залежності від смартфонів набрали нижчі бали за Індексом загального психологічного благополуччя.

Команда дійшла висновку, що повсякденне життя надміру залежних від смартфона людей піддається серйозним ризикам. Вони, зокрема, стосуються гальмування роботи мозку та уповільнення реакції.

Натомість ті, хто не сильно прив’язані до телефонів, краще відгукуються про якість свого життя та психологічне самопочуття.

Цікаво, що деякі потенційні члени групи відмовилися від участі в дослідженні ще до його початку, адже дізналися про «жорсткі» обмеження у користуванні телефоном. У цьому команда науковців вбачає певний мінус. Бо ж за межами проведеної роботи залишилися персони з надзвичайно високим рівнем залежності від смартфонів, на що команда звернула особливу увагу майбутніх дослідників цієї теми.

Фото: www.pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU