За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кожний восьмий житель нашої планети страждає на ожиріння.
Згідно з новим рандомізованим дослідженням Університету штату Вашингтон, щоденне вживання великої склянки бузинового соку протягом бодай одного тижня значно збагачує мікробіоту кишківника та допомагає боротися із зайвою вагою.
У чому секрет чарівної дії бузини?
Команда дослідників пояснила, що вся справа – в антоціанах. Так називають різноманітний підклас флавоноїдів, який нині широко досліджується на предмет користі для здоров’я. Як вважають вчені, антоціани відповідають за покращення метаболізму, а також активно борються з ожирінням, діабетом, поганим холестерином та серцево-судинними захворюваннями.
Про що дізналися вчені?
Доктор Патрік Солверсон, провідний автор дослідження, розповів: «Раніше ми продемонстрували, що вживання 600 г ожини на день протягом 1 тижня підвищує чутливість до інсуліну, що підтверджується тестом на переносність їжі, а також посилює окислення жирів, що підтверджується зниженням дихального коефіцієнта за даними 24-годинної непрямої калориметрії».
Команда доктора Солверсона захотіла також дізнатися, «чи поширюються на бузину метаболічні переваги, що спостерігаються при вживанні інших ягід, багатих на антоціани»?
Тож науковці перевірили вплив бузини на метаболічне здоров’я у рандомізованому плацебо-контрольованому клінічному дослідженні за участю 18 дорослих людей із надмірною вагою. Добровольці вживали або сік бузини, або плацебо з аналогічним кольором та смаком, спеціально розроблене Лабораторією харчових інновацій Університету штату Північна Кароліна. Вчені зауважили, що учасники дотримувалися стандартизованого раціону.
Результати показали, що в учасників, які вживали сік бузини, значно збільшилася кількість корисних кишкових бактерій, включаючи Firmicutes та Actinobacteria, та знизилася кількість шкідливих бактерій, таких як Bacteroidetes.
Крім позитивних змін у мікробіоті, вживання соку бузини посприяло покращенню метаболізму, пише Sci.news. Цей напій також допоміг знизити рівень глюкози у крові учасників у середньому на 24 відсотки та рівень інсуліну на 9 відсотків.
Крім того, вчені помітили, що сік бузини поліпшив здатність організму спалювати жир. Учасники, котрі пили цей сік, демонстрували значний прогрес в окисленні жирів (або розщепленні жирних кислот) після вживання їжі з високим вмістом вуглеводів.
Це дослідження збільшило кількість доказів того, що бузина «має численні переваги для метаболічного та пребіотичного здоров’я», зазначив доктор Солверсон. За його словами, в інших ягодах теж є антоціани, але зазвичай у нижчих концентраціях. Аби отримати таку саму дозу антоціанів, яка міститься в 170 г соку бузини, доведеться з’їсти чотири чашки ожини, додав науковець.
Результати дослідження опублікував журнал Nutrients.
Фото: pixabay.com