Мабуть, мало хто з нас чув про чудодійність вітаміну K. А його, до речі, можна знайти в багатьох повсякденних харчових продуктах. Наш організм отримує його переважно із зелених овочів.
Як стверджують вчені, більшість дорослих людей, а особливо осіб похилого віку, відчувають дефіцит цієї біологічно активної сполуки, що боронить мозок від зниження когнітивних функцій.
Згідно з новим дослідженням Університету Тафтса (США), вітамін K є особливо корисним для підтримки клітин гіпокампа. Ця область мозку відповідає за навчання та пам’ять.
Про що дізналися науковці?
Під час свого дослідження університетська команда розділила 60 мишей середнього віку на дві групи. Першу групу вона годувала продуктами з низьким вмістом вітаміну K, а другій пропонувала звичний для мишей раціон із достатнім вмістом цього вітаміну. Потім учені провели поведінкові тести для оцінки пам’яті гризунів та їхньої здібності до навчання, розповіло видання BBC Science Focus.
Вчені виявили, що в мишей, яким бракувало вітаміну K, були труднощі з навчанням та пам’яттю. Порівняно з мишами на звичній дієті вони відчували труднощі із впізнаванням об’єктів, які вони раніше бачили раніше. А це є ознакою порушення пам’яті.
Гризунам із дефіцитом вітаміну K також знадобилося значно більше часу, щоб знайти шлях через водяний лабіринт: це вказує на труднощі з просторовим мисленням.
Зрештою дослідники проаналізували мозкову тканину мишей, приділивши особливу увагу гіпокампу. Він генерує нові клітини в процесі, званому нейрогенезом, що підтримує здоров’я мозку та захищає його від ушкоджень.
Виявилося, що в мишей із дефіцитом вітаміну К спостерігалися ознаки зниження нейрогенезу в мозковій тканині, оскільки в них утворювалося менше нових нейронів.
«Вважається, що нейрогенез відіграє найважливішу роль у навчанні та пам’яті, і його порушення може безпосередньо сприяти зниженню когнітивних здібностей», – пояснив Тонг Чжен, провідний автор дослідження.
Команда також виявила ознаки посилення запалення в мозку мишей, яким бракувало вітаміну К. А це ще одна ключова причина погіршення розумових здібностей.
«Люди мають вживати здорову їжу. Їм, зокрема, треба їсти овочі», – наголосила професорка Сара Бут, старша авторка дослідження.
При цьому команда зазначила, що люди похилого віку отримують мало вітаміну K, на відміну від представників молодших поколінь.
Науковці звернули увагу на основні рослинні продукти, багаті на вітамін K, які мають входити до повсякденного раціону. Серед них – листова, брюссельська та білокачанна капуста, а також шпинат, салат, горох, броколі, петрушка, авокадо та ківі.
Результати дослідження опублікувало видання Journal of Nutrition.
Фото: pixabay.com