Не захист, а шкода: вчені розвінчали міф про біорозкладні пакети

Дослідники виявили, що біорозкладні пакети токсичні, і навіть виявили зв’язок між ними й пошкодженням печінки та яєчників.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Біорозкладні пакети позиціюють як екологічнішу альтернативу традиційним пластиковим пакетам. Однак нове дослідження піддало цю думку сумніву.

Науковці із Південно-Східного університету в Китаї попередили, що ці «екологічні» варіанти можуть бути токсичними.

У своєму дослідженні команда вивчала вплив споживання біорозкладаного пластику на мишей. Як виявили вчені, в мишей, які споживали частинки біорозкладного матеріалу з пакетів, розвивалися проблеми зі здоров’ям, зокрема ураження печінки та яєчників.

«Біорозкладний пластик на основі крохмалю може виявитися не таким вже й безпечним та корисним для здоров’я, як передбачалося спочатку», – заявив професор Юнфен Ден, співавтор дослідження.

Як відомо, мікропластик, що виділяється внаслідок руйнації виробів з пластику на основі нафти, у великій кількості потрапляє в організм людини через їжу, питво і навіть дихання. Пакети, виготовлені з такого пластику, розкладаються надзвичайно повільно. Вони засмічують довкілля протягом сотень років.

Однак результати дослідження стали приводом для побоювання щодо дії частинок біорозкладного пластику, створеного на основі крохмалю.

Жінка з пластиковим пакетом

Про що ще дізналися вчені?

Пластик на основі крохмалю вважається більш безпечною та екологічною альтернативою, оскільки він легко розкладається. Дослідники вирішили перевірити його дію на трьох групах мишей, в кожній з яких було по 5 особин.

Перша група вживала звичайну їжу, а дві інші – таку, що містила мікропластик на основі крохмалю, розповіло видання Daily Mail. (Дози були розраховані пропорційно тим порціям мікропластику, які може споживати середньостатистична людина).
Команда вчених годувала гризунів таким чином упродовж трьох місяців, а потім оцінила тканини їхніх органів, метаболічні функції та кишкові бактерії.

Аналіз показав, що порівняно з тими, хто їв звичайну їжу, в мишей, які отримували певні дози пластикових частинок на основі крохмалю, були пошкоджені численні органи, зокрема печінка та яєчники.

Вони також виявили, що у цих мишей спостерігалися порушення молекулярних біомаркерів, пов’язаних із метаболізмом цукру та жирів, а також дисбаланс кишкових бактерій.

«Тривала дія мікропластику на основі крохмалю в малих дозах може призвести до широкого спектра наслідків для здоров’я, зокрема, до порушення циркадних ритмів та метаболізму глюкози й ліпідів», – зазначив професор Ден.

Команда заявила, що її висновки, опубліковані у виданні Journal of Agricultural and Food Chemistry, свідчать про необхідність подальших досліджень. Передусім ученим потрібно зрозуміти, що відбувається з цими біорозкладними частками в організмі.

Попереднє дослідження цієї теми вченими Іспанської національної дослідницької ради (CSIC) виявило, що біорозкладні пакети є «джерелом токсичності високого рівня», від якого страждають риби.

Автори роботи, результати якої опублікувало видання Journal of Hazardous Materials, зауважили: «Наша гіпотеза полягає в тому, що виробники додають хімічні добавки для створення біорозкладних пакетів, які можуть бути особливо токсичними».

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU