Біорозкладні пакети позиціюють як екологічнішу альтернативу традиційним пластиковим пакетам. Однак нове дослідження піддало цю думку сумніву.
Науковці із Південно-Східного університету в Китаї попередили, що ці «екологічні» варіанти можуть бути токсичними.
У своєму дослідженні команда вивчала вплив споживання біорозкладаного пластику на мишей. Як виявили вчені, в мишей, які споживали частинки біорозкладного матеріалу з пакетів, розвивалися проблеми зі здоров’ям, зокрема ураження печінки та яєчників.
«Біорозкладний пластик на основі крохмалю може виявитися не таким вже й безпечним та корисним для здоров’я, як передбачалося спочатку», – заявив професор Юнфен Ден, співавтор дослідження.
Як відомо, мікропластик, що виділяється внаслідок руйнації виробів з пластику на основі нафти, у великій кількості потрапляє в організм людини через їжу, питво і навіть дихання. Пакети, виготовлені з такого пластику, розкладаються надзвичайно повільно. Вони засмічують довкілля протягом сотень років.
Однак результати дослідження стали приводом для побоювання щодо дії частинок біорозкладного пластику, створеного на основі крохмалю.
Про що ще дізналися вчені?
Пластик на основі крохмалю вважається більш безпечною та екологічною альтернативою, оскільки він легко розкладається. Дослідники вирішили перевірити його дію на трьох групах мишей, в кожній з яких було по 5 особин.
Перша група вживала звичайну їжу, а дві інші – таку, що містила мікропластик на основі крохмалю, розповіло видання Daily Mail. (Дози були розраховані пропорційно тим порціям мікропластику, які може споживати середньостатистична людина).
Команда вчених годувала гризунів таким чином упродовж трьох місяців, а потім оцінила тканини їхніх органів, метаболічні функції та кишкові бактерії.
Аналіз показав, що порівняно з тими, хто їв звичайну їжу, в мишей, які отримували певні дози пластикових частинок на основі крохмалю, були пошкоджені численні органи, зокрема печінка та яєчники.
Вони також виявили, що у цих мишей спостерігалися порушення молекулярних біомаркерів, пов’язаних із метаболізмом цукру та жирів, а також дисбаланс кишкових бактерій.
«Тривала дія мікропластику на основі крохмалю в малих дозах може призвести до широкого спектра наслідків для здоров’я, зокрема, до порушення циркадних ритмів та метаболізму глюкози й ліпідів», – зазначив професор Ден.
Команда заявила, що її висновки, опубліковані у виданні Journal of Agricultural and Food Chemistry, свідчать про необхідність подальших досліджень. Передусім ученим потрібно зрозуміти, що відбувається з цими біорозкладними частками в організмі.
Попереднє дослідження цієї теми вченими Іспанської національної дослідницької ради (CSIC) виявило, що біорозкладні пакети є «джерелом токсичності високого рівня», від якого страждають риби.
Автори роботи, результати якої опублікувало видання Journal of Hazardous Materials, зауважили: «Наша гіпотеза полягає в тому, що виробники додають хімічні добавки для створення біорозкладних пакетів, які можуть бути особливо токсичними».