Пікантна класика Грузії: рецепт соусу з аґрусу

Грузинський соус з аґрусу – це справжня перлина кавказької кухні, що здатна перетворити звичайний шашлик на витвір кулінарного мистецтва.

Ця ароматна приправа з кислинкою та пікантними нотками стане незамінним супутником для будь-якої м’ясної страви. У натуральному продукті домашнього приготування поєднуються освіжаюча кислота молодого аґрусу та багатий букет традиційних грузинських спецій.

Соус не тільки надає м’ясу неповторного смаку, а й допомагає травленню завдяки природним кислотам. Аґрус багатий на вітамін С, пектини та антиоксиданти, тому такий соус приносить організму подвійну користь. Ця яскрава на смак страва прекрасно зберігається у холодильнику кілька місяців, тож можна приготувати більшу порцію та насолоджуватися справжнім грузинським смаком цілий сезон.

Для приготування соусу підійде як зелений недозрілий аґрус, так і червоний сорт – кожен дасть свій неповторний відтінок смаку. Зелений аґрус подарує кислинку та свіжість, а червоний додасть м’якшого, злегка солодкуватого присмаку. Головне – обирати ягоди середньої стиглості, щоб соус мав ідеальний баланс кислоти та густини.

Інгредієнти:

Аґрус свіжий – 500 г, вода питна – 70 мл, часник – 1 великий зубчик (або 2 маленьких), сіль кухонна – 3 ч. ложки, цукор білий – 3 ч. ложки, оцет столовий 9% – 3 ч. ложки, перець чорний мелений – 1 ч. ложка, хмелі-сунелі (грузинська суміш трав) – 1 ч. ложка

Аґрус ретельно переберіть, видаливши пошкоджені ягоди. Промийте під холодною проточною водою та обережно видаліть хвостики та залишки квіток за допомогою маленьких ножиць або ножа. Щоб аґрус не пошкодився, краще очищати його сухим, а вже після цього промити ще раз.

У середню каструлю з товстим дном помістіть підготований аґрус та налийте воду. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Як тільки суміш закипить, зменшіть вогонь до мінімального і варіть протягом 20 хвилин, періодично помішуючи дерев’яною ложкою. Ягоди повинні повністю розм’якнути та почати лопатися.

Зніміть каструлю з вогню та дайте суміші злегка охолонути (5-7 хвилин). Перелийте масу у блендер або використайте занурювальний блендер прямо в каструлі. Додайте подрібнений часник, цукор, сіль, чорний перець та хмелі-сунелі. Збивайте до отримання однорідного пюре. Якщо хочете ідеально гладку текстуру, протріть масу через дрібне сито.

Поверніть пюре у каструлю та поставте на маленький вогонь. Варіть протягом 10 хвилин, постійно помішуючи, щоб соус не пригорів. Маса повинна злегка загустіти та набути консистенції сметани.

Зніміть каструлю з вогню, додайте оцет та ретельно перемішайте. Оцет додається наприкінці, щоб зберегти його аромат та не дати йому випаритися під час термічної обробки.

Готовий соус перелийте у стерилізовані банки або соусницю. Подавайте до свинини, яловичини, баранини чи курятини як у гарячому, так і в холодному вигляді. Соус особливо смачний з грильованим м’ясом, шашликом та люля-кебабом.

У холодильнику соус зберігається до 3 місяців у герметично закритій тарі. При довготривалому зберіганні можна розлити соус по невеликих банках та простерилізувати на водяній бані протягом 15 хвилин.

Під час подачі на стіл соус можна прикрасити свіжою зеленню кінзи або петрушки. Добре поєднується з лавашем, грузинським хлібом шоті або звичайним білим хлібом.

Лайфхак

Грузинський соус з аґрусу можна використовувати не тільки як приправу до м’яса. Він чудово підходить як маринад – замаринуйте у ньому м’ясо на 2-3 години перед смаженням, і воно стане неймовірно ніжним та ароматним. Також соус можна розбавити олією та використовувати як салатну заправку для овочевих салатів з помідорами та огірками.

Для тих, хто любить більш гострі смаки, можна додати невелику кількість червоного гострого перцю або аджики під час приготування пюре.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати