Шулики: рецепт традиційних українських коржів

Історична борошняна перепічка робилася з пісного тіста, якщо готувалася у двотижневий піст до свята Маковія, а в інший час могла мати у складі яйце, вершкове масло і молоко.

Прісне тісто для коржів до Спасу замішувалося на воді, через що з’явилася приказка: «Із води та муки пече баба шулики». Шулики, шуляки або ламанці являли собою порізані на шматочки пшеничні коржі, що заливалися розведеним медом, змішаним із тертим у макітрі маком. Традиційна страва української кухні особливо добре смакувала, коли господині не стримувалися у наборі продуктів і використовували у рецепті перепічки не лише скоромні складники. Пропонуємо для приготування шуликів рецепт із молоком, вершковим маслом, яйцем, медом, маком та пшеничним борошном. Випікатимемо шулики у духовці, проте можна приготувати таку перепічку на сковороді.

Інгредієнти: борошно – 270 г; молоко – 50 мл; окріп – 100 мл; вершкове масло – 1 ст. ложка; яйце – 1шт.; мед – 200 г; мак – 100 г; сода – ½ ч. ложки; лимонна кислота – 1 г.

Приготування

Промиваємо мак і заливаємо окропом. Залишаємо набухати на півгодини. Розтоплюємо вершкове масло, підігріваємо молоко.

У мисці змішуємо молоко, масло та яйце з 1 ст. ложкою меду та 1 ст. ложкою запареного маку.

Просіяне борошно змішуємо з содою, лимонною кислотою та рідкими інгредієнтами. Замішуємо пластичне тісто.

Притрусивши стільницю борошном, розкочуємо тісто в пласт завтовшки 1 см. Окреслюємо ножом контури коржів, але не розрізаємо тісто повністю.

Розігріваємо духовку до 180°C. Застилаємо деко пергаментом і викладаємо на нього тісто. Випікаємо коржі 20 хвилин, виймаємо і даємо охолонути.

Готуємо заливку: перетираємо мак у макітрі (ступці) до появи білого молочка, додаємо мед, гарячу кип’ячену воду і перемішуємо.

Готові коржі ламаємо по намічених лініях, складаємо шулики в миску і заливаємо маково-медовою сумішшю (у народі вона називається мачанкою). Подаємо смачну перепічку з молоком.

Шулики

Лайфхак

Мак спочатку треба промити в холодній воді, зливши крупинки, що піднімаються на поверхню. Мак можна не лише запарити, а й проварити у воді 10 хвилин на середньому вогні: доводимо рідину до кипіння і варимо до повного википання води. Охолоджений мак можна перетерти не лише у ступці чи макітрі, а й у кавомолці або блендері.

Якщо готувати перепічку на сковороді, то розкочувати тісто треба у пласти такого діаметру, щоб вони помістилися на пательню. По всій поверхні тісто потрібно проколоти виделкою й обсмажити коржі з обох боків на тихому вогні. Пекти шулики треба на розігрітій сковороді, під кришкою, у вершковому маслі чи олії.

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати