За кількістю жиру, який ми з’їдаємо, можна легко визначати, яка нині пора року. Нове дослідження команди UCSF показало, що страви з високим вмістом насичених жирів можуть обдурити організм людини. А саме – спантеличити внутрішній годинник, змусивши запасати більше жиру та набирати зайву вагу.
На думку дослідників, кількість жирів у раціоні пов’язана з реакцією організму на зміну пір року.
Про що дізнались вчені?
«Типи їжі, яку ви вживаєте, допомагають вашому біологічному годиннику визначити пору року», – розповів в інтерв’ю виданню BBC Science Focus невролог Ден Левін, провідний автор дослідження.
Його команда виявила, що коли ми їмо більше насичених жирів, які містяться в червоному м’ясі, вершковому маслі, тортах, пирогах та іншій масляній випічці, білок PER2, що регулює циркадні ритми, повідомляє організму: нині літо, тож слід запасати більше енергії, щоб підготуватися до холодних зимових місяців.
Але якщо ми їмо більше ненасичених жирів – тих, що містяться в горіхах, насінні, жирній рибі та рослинних оліях, – PER2 змушує організм повірити, що зима вже настала, і що нам потрібно спалювати спожиту енергію.
Принаймні такими були результати неінвазивного експерименту на мишах. Команда піддавала їх впливу періодів світла і темряви, щоб імітувати зміну пір року. Коли вчені хотіли імітувати весну та осінь, гризуни отримували 12 годин світла на день, літо – 20, а зиму – 4 години світла.

Оскільки ночі в умовах штучної зими ставали довшими, миші, що харчувалися збалансованою їжею, демонстрували звичайну для нічних гризунів зимову поведінку. Вони починали бігати в колесах, щойно стемніє.
А тим часом гризунам, яких годували наїдками з високим вмістом жирів, знадобився деякий час, аби прокинутись. Бігати вони починали значно пізніше за штучний захід сонця. Це свідчить про те, що їхній внутрішній годинник був дещо розсинхронізований зі світловими циклами.
Потім вчені порівняли вплив різних видів харчових жирів. Вони виявили, що миші, які споживали їжу з високим вмістом насичених жирів, прокидалися і починали бігати в колесах лише за багато годин після опівночі. Таким чином їхній внутрішній годинник дедалі більше розсинхронізовувався зі світловим режимом, коли вони споживали більше насичених жирів в умовах штучної зими.
Доктор Левін зазначив, що більшість результатів, отриманих в ході дослідження на гризунах, є актуальними й для людей.
«У дикій природі сезонні зміни води, світла і температури повністю змінюють ландшафт і змушують організми по всьому харчовому ланцюжку адаптуватися. Одна з таких адаптацій – вироблення рослинами більшої кількості ненасичених жирів, аби пережити холод. Це змушує травоїдних і м’ясоїдних споживати й запасати більше жирів цього типу», – зауважив доктор Левін.

Отже, наш організм запрограмований на отримання більшої кількості ненасичених жирів у міру того, як дні стають коротшими. Однак чимало людей втрачають цей природний процес зміни раціону, оскільки мають доступ до одних і тих самих продуктів цілорічно.
Ми можемо їсти наші улюблені продукти з високим вмістом насичених жирів незалежно від сезону, забуваючи, що їх надмірне вживання восени та взимку може розсинхронізовувати біологічний годинник. Команда наголосила, що загалом корисніше харчуватися за графіком, прив’язаним до циркадних ритмів дня.
Фото: Unsplash






