Про це повідомила професорка Ганна Гілмор, голова Центру громадської охорони здоров’я XXI століття при Університеті Бата (Велика Британія), яка очолила дослідження.
«Аби в цьому переконатися, слід поглянути на масштаби збитків, які завдають тютюн, алкоголь, харчові продукти та викопне паливо. Ми підрахували, що ці чотири фактори є причиною від однієї до двох третин усіх смертей у світі», – зазначила вчена. У 2021 році 19 із 56 мільйонів смертей на нашій планеті були пов’язані саме з цими чинниками.
Тютюн
За даними дослідження, куріння (й пасивне також) та жування тютюну в сукупності вбивають більше людей, ніж будь-який інший фактор. Професорка Гілмор засвідчила, що двоє з трьох курців тютюнових сигарет зрештою помирають передчасно. Куріння збільшує кількість випадків раку, інфарктів, інсультів, гіпертонії, тромбоутворень та респіраторних захворювань.
Тютюн щорічно стає причиною близько 20 відсотків смертей, які не пов’язані з інфекційними захворюваннями. Дослідження університетської команди показало, що лише в Європі тютюн щороку вбиває 1,15 мільйона людей.
Алкоголь
Також пов’язаний із винятково високою смертністю алкоголь. Щороку у світі через «зеленого змія» гине 2,44 мільйона людей. Це – близько 4,4 відсотка всіх випадків смерті від неінфекційних захворювань, розповіло видання Daily Mail.
А ще алкоголь є причиною надзвичайно високої кількості смертей унаслідок нещасних випадків та травм. За оцінками дослідників, 7 відсотків усіх смертей від травм першою чергою пов’язані з алкоголем.
Їжа
Це може здатися дещо дивним, але їжа є навіть поширенішою причиною передчасної смерті, ніж алкоголь. 2021 року 5,4 відсотка всіх смертей у світі були пов’язані з «харчовими ризиками», що еквівалентно більш ніж трьом мільйонам людей. Ці ризики передусім стосуються раціону з високим вмістом переробленого м’яса, солі, солодких напоїв та трансжирних кислот.
Найбільше смертей спричиняє надмірне вживання солі. Друге місце серед харчових загроз займають продукти з високим вмістом переробленого м’яса. Нездорове харчування є одним з основних чинників таких хронічних недуг, як ожиріння, гіпертонія, інсульти, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.
Професорка Гілмор зауважила, що виробники шкідливих харчових продуктів намагаються зробити їх більш бажаними та викликати у споживачів звикання.
Викопне паливо
Забруднення повітря твердими частинками, що утворюються при спалюванні викопного палива, є серйозною загрозою для здоров’я. Тривалий вплив забрудненого повітря призводить до розвитку серцево-судинних та респіраторних захворювань, а також раку легень.
Нове дослідження показало, що забруднення повітря щорічно спричиняє 8,34 мільйона смертей у всьому світі – переважно через легенево-серцеву недостатність.
За оцінками ВООЗ, у Європі, де рівень забруднення повітря нижчий, спалювання викопного палива щорічно спричиняє близько 580 тисяч смертей.
Фото: pixabay.com