Убивчий квартет: названо фактори, що пов’язані з третиною всіх смертей у світі

Згідно з дослідженням Університету Бата, до списку найсмертоносніших чинників увійшли тютюн, алкоголь, нездорова їжа та викопне паливо.

Про це повідомила професорка Ганна Гілмор, голова Центру громадської охорони здоров’я XXI століття при Університеті Бата (Велика Британія), яка очолила дослідження.

«Аби в цьому переконатися, слід поглянути на масштаби збитків, які завдають тютюн, алкоголь, харчові продукти та викопне паливо. Ми підрахували, що ці чотири фактори є причиною від однієї до двох третин усіх смертей у світі», – зазначила вчена. У 2021 році 19 із 56 мільйонів смертей на нашій планеті були пов’язані саме з цими чинниками.

Тютюн

За даними дослідження, куріння (й пасивне також) та жування тютюну в сукупності вбивають більше людей, ніж будь-який інший фактор. Професорка Гілмор засвідчила, що двоє з трьох курців тютюнових сигарет зрештою помирають передчасно. Куріння збільшує кількість випадків раку, інфарктів, інсультів, гіпертонії, тромбоутворень та респіраторних захворювань.

Тютюн щорічно стає причиною близько 20 відсотків смертей, які не пов’язані з інфекційними захворюваннями. Дослідження університетської команди показало, що лише в Європі тютюн щороку вбиває 1,15 мільйона людей.

Алкоголь

Також пов’язаний із винятково високою смертністю алкоголь. Щороку у світі через «зеленого змія» гине 2,44 мільйона людей. Це – близько 4,4 відсотка всіх випадків смерті від неінфекційних захворювань, розповіло видання Daily Mail.

А ще алкоголь є причиною надзвичайно високої кількості смертей унаслідок нещасних випадків та травм. За оцінками дослідників, 7 відсотків усіх смертей від травм першою чергою пов’язані з алкоголем.

Їжа

Це може здатися дещо дивним, але їжа є навіть поширенішою причиною передчасної смерті, ніж алкоголь. 2021 року 5,4 відсотка всіх смертей у світі були пов’язані з «харчовими ризиками», що еквівалентно більш ніж трьом мільйонам людей. Ці ризики передусім стосуються раціону з високим вмістом переробленого м’яса, солі, солодких напоїв та трансжирних кислот.

Найбільше смертей спричиняє надмірне вживання солі. Друге місце серед харчових загроз займають продукти з високим вмістом переробленого м’яса. Нездорове харчування є одним з основних чинників таких хронічних недуг, як ожиріння, гіпертонія, інсульти, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Професорка Гілмор зауважила, що виробники шкідливих харчових продуктів намагаються зробити їх більш бажаними та викликати у споживачів звикання.

Викопне паливо

Забруднення повітря твердими частинками, що утворюються при спалюванні викопного палива, є серйозною загрозою для здоров’я. Тривалий вплив забрудненого повітря призводить до розвитку серцево-судинних та респіраторних захворювань, а також раку легень.

Нове дослідження показало, що забруднення повітря щорічно спричиняє 8,34 мільйона смертей у всьому світі – переважно через легенево-серцеву недостатність.

За оцінками ВООЗ, у Європі, де рівень забруднення повітря нижчий, спалювання викопного палива щорічно спричиняє близько 580 тисяч смертей.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU