Науковці розвінчали міф про привабливість дотепників

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідники спростували зв’язок між почуттям гумору та привабливістю. Вони вважають, що коли йдеться про пошук кохання, гумор допоможе далеко не завжди.

Команда з Університету Квінсленду (Австралія) дійшла висновку, що ваші жарти на першому побаченні можуть навіть зменшити ймовірність того, що ви сподобаєтеся потенційному партнерові (партнерці).

Отже, вчені піддали сумніву поширену думку, мовляв, жінок більше приваблюють чоловіки з почуттям гумору, а чоловіків більше ваблять жінки, які цінують дотепність.

Що показав експеримент

Команда науковців залучила до експерименту 554 самотніх добровольців. Спочатку всі вони мали відповісти на запитання: наскільки дотепним має бути ідеальний партнер.

А потім учасників почергово об’єднували в пари для трихвилинних швидких побачень із представниками протилежної статі. (Загалом добровольці «побували» на більш ніж 800 побаченнях). Після чого усім учасникам запропонували оцінити міру дотепності партнера та його здатність оцінити гумор іншого.

Міф про привабливість дотепниківКоманда також фіксувала, як часто сміялися учасники побачень (і чи сміялися вони з партнера або із себе), пише Daily Mail.

Наприкінці експерименту дослідники проаналізували почуте та побачене. І в більшості випадків не виявили кореляції між привабливістю та почуттям гумору.

Якими були висновки

Відповіді на початкове запитання, схоже, підтвердили стереотипну точку зору. Оскільки жінки віддавали більшу перевагу кумедним партнерам і вважали цю перевагу важливою, тоді як чоловіки обирали тих, хто знаходив дотепними їх.

Однак коли дослідники розпочали вивчення результатів побачень, перевага кумедних партнерів, схоже, зникла.

Жінки не частіше, ніж чоловіки, знаходили привабливим веселого партнера, а чоловіки нечасто вважали привабливим тих, хто сміявся з їхніх жартів.

Зв’язок між почуттям гумору та привабливістюПровідний автор дослідження Генрі Вейнрайт заявив, що отримані результати також «суперечать теорії про те, що гумор є ознакою еволюційної переваги, бо він пов’язаний із передачею інтелекту потомству».

«Ми виявили, що, незалежно від статі, учасники, які більше сміялися зі свого партнера або сміялися з його жартів, не оцінювали його як привабливішого», – сказав Генрі Вейнрайт. І додав, що відповідно до результатів експерименту, «надто старанні спроби бути смішними на побаченні можуть виявитися швидше контрпродуктивними, ніж корисними».

Це дослідження довело, що люди часто переоцінюють почуття гумору. Адже для того, щоб сподобатися, потрібно просто бути самим собою.

Результати дослідження опублікував журнал Evolution and Human Behavior.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU