Мешканці зелених районів мають міцніші кістки: вчені

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда науковців із Центрального Південного університету в Чанші (Хунань, Китай) вважає, що в мешканців зелених районів менше шансів захворіти на остеопороз.

Це захворювання робить кістки крихкими та підвищує ймовірність переломів. Найчастіше воно вражає людей старшого віку.

Як зазначили дослідники, остеопороз є складним захворюванням, що його спричиняють як генетичні чинники, так і фактори навколишнього середовища. Більш чисте повітря зелених кварталів зменшує ризик розвитку остеопорозу, заявили вчені.

Як проходило дослідження

Внаслідок масштабного когортного дослідження команда дізналася, що життя в зеленіших районах пов’язане з вищою щільністю кісток та зниженням ризику розвитку остеопорозу.

Аби дійти такого висновку, науковці проаналізували дані про стан здоров’я близько 400 000 осіб з Британського біобанку. Відомості збирали протягом 12 років. Середній вік учасників дослідження становив 56 років

Дослідників передусім цікавило, як впливають зелені насадження на здоров’я. А особливо – чи існує зв’язок між навколишньою зеленню та міцністю людських кісток, зокрема, мінеральною густиною кісток та ризиком захворіти на остеопороз.

rentgen kistok - Здоров'я - 50Plus

Вплив зелених насаджень на здоров’я людей науковці вимірювали за допомогою популярного інструменту, що називається нормалізованим різницевим рослинним індексом. Він, зокрема, використовує супутникові знімки, що демонструють кількість зелених насаджень у житлових районах.

Дослідники також взяли до уваги показники генетичного ризику людей, які брали участь в дослідженні, розповіло видання Independent.

Про що дізналися вчені

За період спостереження остеопороз був діагностований у 9307 осіб. Статистичний аналіз показав, що в людей, котрі живуть в зеленіших районах, кістки міцніші, а ймовірність розвитку остеопорозу – менша.

«Результати цього дослідження є першими доказами того, що озеленення житлових районів пов’язане з вищою мінеральною щільністю кісток та зниженням ризику розвитку остеопорозу», – повідомила команда.

Науковці також заявили, що зв’язок між зеленим довкіллям та остеопорозом опосередковано пов’язаний із рівнем забруднення повітря. Цей висновок перегукується з результатами попередніх досліджень, відповідно до яких забруднення повітря може руйнувати кістки людей з дефіцитом вітаміну D, гормональними порушеннями, запаленнями та окислювальним стресом.

Окрім цього, команда зазначила, що населення зелених територій має більше можливостей для занять спортом. А це може знизити ризик розвитку остеопорозу.

Автори роботи також заявили, що вплив зелені на остеопороз виявився очевиднішим в людей з низьким генетичним ризиком.

cholovik u parku - Здоров'я - 50Plus

Сара Лейланд, клінічна консультантка Королівського товариства остеопорозу ROS, Велика Британія), прокоментувала результати роботи китайських колег. «ROS вітає дослідження, що вивчають потенційний взаємозв’язок між нашим довкіллям і ризиками остеопорозу та переломів», – сказала вона. Адже в контексті старіння населення світу ці проблеми зі здоров’ям стосуються дедалі більшої кількості людей. «Доступ до відкритих просторів для підтримки активності та фізичних вправ, безумовно, допоможе зберегти міцні кістки протягом усього нашого життя», – додала вона.

Результати дослідження опублікував журнал Annals of the Rheumatic Diseases.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU