Земля готується до надміру активного сезону атлантичних ураганів

Американські експерти оприлюднили цьогорічний прогноз стосовно сезону ураганів в Атлантиці; і він не є втішним.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За словами синоптиків Університету штату Колорадо (CSU), цього року на нашу планету чекає «надзвичайно активний» сезон атлантичних ураганів. Іншими словами, їхня активність буде значно вищою за середню.

Сезон атлантичних ураганів (також «атлантичний сезон ураганів», Atlantic Hurricane Season) – умовна назва щорічного періоду формування найінтенсивніших ураганів у середній частині північної половини Атлантичного океану. Тропічні циклони, що утворюються в цій зоні, називаються, залежно від інтенсивності, ураганами, тропічними штормами або тропічними депресіями. Під час цих стихій можливі жертви та руйнування. У період сезону метеорологічні служби різних країн ведуть активний моніторинг його активності, адже він впливає на кліматичний баланс усієї планети. На півночі Атлантики сезон ураганів триває з 1 червня до 30 листопада.

Команда CSU передбачила, що протягом цьогорічного сезону очікується 23 названі шторми, 11 з яких будуть ураганами. Дослідники прогнозують, що 5 з них можуть досягти потужності сильного урагану – категорії 3 або вище. Очікується, що 62 відсотки з них можуть затопити сушу вздовж усього узбережжя США.

Це найбільша кількість ураганів, передбачена командою CSU відтоді, як вона почала готувати квітневі прогнози 41 рік тому. До того ж активність ураганів у цьому сезоні складе 170 відсотків від середнього показника 1991-2020 рр. Торік цей показник становив 120 відсотків.

shtorm - Природа - 50Plus

Про що йдеться у прогнозі

Прогноз був розроблений з використанням статистичної моделі та комп’ютерного моделювання ураганів, що враховують низку ключових показників, зокрема, зсув вітру, температуру поверхні моря та рівень вологості. У нинішніх розрахунках синоптики також продовжили використовувати новий показник, що називається накопиченою енергією циклону (ACE). Він ураховує такі фактори, як частота, інтенсивність та тривалість штормів, розповіло видання IFLScience.

Експерти також взяли до уваги Ель-Ніньйо. Так називають масштабний кліматичний феномен, через який екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою, ніж зазвичай. Тож цього року це ще одна причина, чому сезон ураганів має бути таким активним.

«Поточні умови Ель-Ніньйо, ймовірно, перейдуть в умови Ла-Нінья влітку/восени, що призведе до сприятливого для ураганів зсуву вітру» – написали синоптики у звіті.

«Температура поверхні моря у східній та центральній Атлантиці нині тримається на рекордно високому рівні та, як очікується, залишиться значно вищою за середню в майбутньому сезоні ураганів. Тепліша, ніж зазвичай, тропічна Атлантика забезпечує більш сприятливе динамічне та термодинамічне середовище для формування та інтенсифікації ураганів», – зауважили дослідники.

При цьому вони наполягають, що інтерпретація результатів вимагає певної обережності. Багато що може змінитися як в атмосфері, так і в океані, перш ніж сезон ураганів сягне свого піка. А прогноз – це лише орієнтовна оцінка.

При цьому науковці стверджують, що нині вони у своїх розрахунках досягли вищого, ніж зазвичай, рівня вірогідності результатів.

volny - Природа - 50Plus

Населення має готуватися до будь-якого розвитку подій

На думку вчених, сезон 2024 року демонструватиме деякі з таких самих характеристик, що й інші активні сезони, зокрема такі, які були у 2010 та 2020 роках.

«Усі наші аналогові сезони були дуже активними сезонами ураганів в Атлантиці», – наголосив Філ Клоцбах, провідний автор звіту.

Незалежно від того, чи виявиться майбутній сезон ураганів таким активним, як прогнозують вчені, населення Землі має готуватися до будь-якого розвитку подій. А мешканцям прибережних територій слід бути особливо підготовленими до стихій.

Як і під час усіх сезонів, дослідники нагадують людям, що достатньо одного урагану, який захопить берег, щоб сезон став активним. «Ретельну підготовку слід проводити щосезону, незалежно від прогнозованої активності», – вважають науковці.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU