Блукання соцмережами перед сном загрожує нічними жахами

Австралійські дослідники виявили зв’язок між переглядом соціальних мереж проти ночі та снами жахів.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Згідно з дослідженням Університету Фліндерса, перегляд соціальних мереж безпосередньо перед сном підвищує ймовірність жахливих сновидінь.

Деякі попередні дослідження показали, що така звичка призводить до проблем з нічним відпочинком та негативних снів. Усе це, своєю чергою, спричиняє занепокоєння та стреси. Такі висновки є результатом опитувань, які показали, що близько трьох чвертей користувачів інтернету занурюються перед сном в соціальні мережі.

А вони дедалі більше переплітаються з нашим життям. Вони не дають нам нормально висипатися та негативно забарвлюють наші сни. Такого висновку дійшли автори нового дослідження, яких очолив професор психології Реза Шабаханг.

жінка в ліжку з гаджетом

Що показала «шкала жахів»

Університетська команда залучила до дослідження 595 дорослих людей, котрі регулярно користувалися соціальними мережами. Учасників поділили на дві групи – старше 27 років та молодше 27 років. Добровольців попросили відповісти на 14 запитань так званої «шкали жахів, пов’язаних із соціальними мережами» (SMNS). Унаслідок цього науковці мали визначити тип нічних кошмарів та частоту їх виникнення.

Учасників попросили зосередитися саме на жахах – тих тривожних снах, від яких вони пробуджувалися (а не на звичайних неприємних снах).

Питання стосувалися відчуття безпорадності, втрати контролю, пригніченості, віктимізації та помилок в соціальних мережах. Варіанти відповідей варіювалися від нуля (ніколи) до семи (кілька разів на тиждень).

жінка з подушкою і закритими очима

Результати засвідчили, що найпоширенішим жахом була неможливість учасника дослідження увійти до соціальних мереж. Наступний кошмар стосувався порушення відносин з іншими користувачами соцмереж.

Дослідження також довело, що жахи можуть бути спричинені стресом, пов’язаним з інтернетом, кіберзалякуванням, онлайн-ненавистю або кіберпереслідуванням. Ті, хто повідомив, що використовує соціальні мережі частіше за інших, відчували себе більш емоційно пов’язаним з ними. Й саме ці учасники найчастіше дивилися сни жахів.

Цікаво, що стать та вік істотно не вплинули на тенденції, які вималювалися внаслідок опитування.

Команда дійшла висновку, що стресові події в соціальних мережах можуть сприяти підвищенню рівня тривоги, зниженню душевного спокою та погіршенню якості сну.

Автори також зауважили, що чимало учасників дослідження народилися в епоху цифрових технологій та не уявляють собі життя без соцмереж. А це часто призводить до залежності від них, розповіло видання Daily Mail.

За словами вчених, користування соціальними мережами соціум вважає мало не обов’язковим. Дослідники порадили людям дотримуватися простих правил, аби боротися зі спокусами соціальних мереж. Наприклад, тримати телефон уночі якнайдалі від спальні, обмежувати дратівливі фактори й створювати комфортну та заспокійливу атмосферу для сну.

А ще професор Шабаханг припустив, що завдяки швидкому розвитку технологій, зокрема штучного інтелекту та віртуальної реальності, а також зростанню залежності від цих технологій, люди стануть частіше бачити сни з технологічним контентом.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU