Ковток вітамінів: рецепт зеленого смузі з кропивою

Весняна жалюча зелень є для організму справжнім суперфудом, тож не варто ігнорувати переваги сезону для можливості поліпшити здоров’я за рахунок бур’яну.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Кропива є коморою рослинної клітковини, білку, фітонцидів, амінокислот, флавоноїдів, ненасичених жирних кислот і каратиноїдів. Це потужне джерело вітамінів групи В, A, C, D, E, F, K, P, а також вмістилище основних цінних мінералів – калію, заліза, кальцію, цинку, магнію, фтору та фосфору. Антиоксидантні сполуки містяться в усіх частинах молодої рослини. Так само всі вони мають протизапальні та противірусні властивості, нормалізують підвищений артеріальний тиск і знімають втому.

Листя та стебла кропиви здатні зміцнювати серцево-судинну систему, знижувати рівень цукру в крові, покращувати обмін речовин, позитивно впливати на стан шкіри, протистояти грибковим інфекціям і підтримувати гостроту зору. Висушене листя та насіння кропиви можна додавати до хліба чи іншої випічки, а зелень варто заварювати у чаї, додавати до зеленого борщу, яєчні, каш, тушкованих овочів і салатів. Щоб зберегти вітаміни, радимо використовувати молоду кропиву у приготуванні зеленого смузі. Енергетична цінність цього фруктово-трав’яного напою з кропивою – 134 ккал.

Інгредієнти (на 2 порції): кропива 1 пучок; шпинат 1 пучок; лимон (сік)  1 шт.; яблуко 1 шт.; банан  1 шт.; вода  120 мл.

Очищений банан розламуємо на кілька шматочків, яблука також розрізаємо на шматки і звільняємо від насіння.

Шпинат промиваємо під проточною водою, кропиву обдаємо окропом.

З’єднуємо підготовлені складники у чаші блендеру, вичавлюємо туди лимонний сік і заливаємо воду.

Подрібнюємо інгредієнти до однорідного стану, регулюючи бажану густоту смузі доливанням за необхідності води.

Подаємо корисний освіжаючий напій у прозорих склянках на сніданок.

Лайфхак

Щоб кропива не жалила, її після ретельного промивання під проточною холодною водою потрібно швидко обдати окропом, на три хвилини зануривши в щойно закипілу гарячу воду. Так рослина позбавиться мурашиної кислоти, що спричиняє пекучість. Кропива добре поєднується не лише з бананом, лимоном та яблуком – так само вдалим є її комбінування у вітамінному смузі з апельсином та ягодами.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ОСТАННІ ЗАПИСИ

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU