Кропива є коморою рослинної клітковини, білку, фітонцидів, амінокислот, флавоноїдів, ненасичених жирних кислот і каратиноїдів. Це потужне джерело вітамінів групи В, A, C, D, E, F, K, P, а також вмістилище основних цінних мінералів – калію, заліза, кальцію, цинку, магнію, фтору та фосфору. Антиоксидантні сполуки містяться в усіх частинах молодої рослини. Так само всі вони мають протизапальні та противірусні властивості, нормалізують підвищений артеріальний тиск і знімають втому.
Листя та стебла кропиви здатні зміцнювати серцево-судинну систему, знижувати рівень цукру в крові, покращувати обмін речовин, позитивно впливати на стан шкіри, протистояти грибковим інфекціям і підтримувати гостроту зору. Висушене листя та насіння кропиви можна додавати до хліба чи іншої випічки, а зелень варто заварювати у чаї, додавати до зеленого борщу, яєчні, каш, тушкованих овочів і салатів. Щоб зберегти вітаміни, радимо використовувати молоду кропиву у приготуванні зеленого смузі. Енергетична цінність цього фруктово-трав’яного напою з кропивою – 134 ккал.
Інгредієнти (на 2 порції): кропива – 1 пучок; шпинат – 1 пучок; лимон (сік) – 1 шт.; яблуко – 1 шт.; банан – 1 шт.; вода – 120 мл.
Очищений банан розламуємо на кілька шматочків, яблука також розрізаємо на шматки і звільняємо від насіння.
Шпинат промиваємо під проточною водою, кропиву обдаємо окропом.
З’єднуємо підготовлені складники у чаші блендеру, вичавлюємо туди лимонний сік і заливаємо воду.
Подрібнюємо інгредієнти до однорідного стану, регулюючи бажану густоту смузі доливанням за необхідності води.
Подаємо корисний освіжаючий напій у прозорих склянках на сніданок.
Лайфхак
Щоб кропива не жалила, її після ретельного промивання під проточною холодною водою потрібно швидко обдати окропом, на три хвилини зануривши в щойно закипілу гарячу воду. Так рослина позбавиться мурашиної кислоти, що спричиняє пекучість. Кропива добре поєднується не лише з бананом, лимоном та яблуком – так само вдалим є її комбінування у вітамінному смузі з апельсином та ягодами.