Обережно, отрута: 10 продуктів із небезпечною перспективою

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нас відштовхують традиції вживання в їжу хробаків, собак та морських свинок, але не турбує загроза від грибів, риби, овочів, ягід та фруктів. Що треба знати про продукти, котрі здаються апетитними?

Картопля

Звичний для всіх овоч не завжди мав харчову цінність. Спочатку люди вирощували картоплю як декоративну рослину, потім скуштували листя і пагони, які містять соланін. На цю отруту організм реагує нудотою і діареєю, дезорієнтацією та втратою свідомості.

картопля

Фото: R Khalil

Томат

Ягода помідора не є шкідливою, однак зелені частини рослини насичені глікоалкалоїдами. Ці токсини провокують мігрень та шлункові розлади.

томати

Фото: Julia Filirovska

Чорна бузина

Цю дику ягоду використовують у медицині та кулінарії. Бузина смачна у випічці та киселі, повидлі та варенні. Але їстівними є лише стиглі ягоди: недозрілі плоди, суцвіття, листя, стебла та коріння рослини містять самбунігрин. Отруйний глікозит викликає серйозний розлад шлунка і стравоходу.

Фугу

Смертельно отруйна риба – це тест на майстерність для кухаря. Якщо її неправильно приготувати, частування відправить шанувальника екзотики в інший світ. Кулінарне мистецтво полягає в умілому потрошінні рибної тушки і ретельному видаленні токсинів.

Ревінь

Професійного підходу потребує і кулінарне використання ревеню. У цій городній культурі їстівними є лише пагони, а листям зі щавлевої кислотою можна отруїтися.

ревінь

Фото: Kulbir

Касторове масло

Масло з рицини відоме як проносний засіб. Використовується воно також як  харчовий компонент. Втім, необроблене насіння вживати не можна. Рицина містить потужний білковий токсин – рицин. А при виробництві касторки отрута, на щастя, нейтралізується.

Мигдаль

Завдяки оригінальному смаку та аромату, мигдаль цінується різними кухнями світу. Однак це не стосується необробленого насіння: глікозит амігдалин, що міститься в них, вивільняє солі синильної кислоти, яка є отруйною у великих дозах.

мигдаль

Фото:  Karolina Grabowska

Вишня

У вишневих кісточках причаїлася та ж сама небезпека, що і в абрикосових.  Якщо не хочете отруїтися синильною кислотою, не варто добиратися до вмісту насіння. Краще обмежитися смачною і корисною м’якоттю вишні.

Яблуко

Це джерело заліза та вітаміну С також має власну «ложку дьогтю у діжці меду». Яблучні кісточки теж не придатні для вживання через вміст синильної кислоти, що додає їм гіркоти. Щоправда, її концентрація у маленьких зернятках яблука в 1,5 рази нижче, ніж у вишневих кісточках, тому випадкове потрапляння до шлунку декількох кісточок до погіршення здоров’я не призведе.

яблука

Фото: RP Photography

Гриби

Навіть цілком їстівні гриби можуть накопичувати отруту з навколишнього середовища. А умовно їстівні види потребують попередньої термічної обробки, яка нейтралізує токсини. Зокрема, шкідливі компоненти знайдені в ході останніх досліджень у зеленушках, котрі донедавна вважалися безпечними. Не кожний організм має ферменти, що полегшують засвоєння грибів. Ця важка їжа протипоказана дітям, хворим та літнім людям.

гриб

Фото: Egor Kamelev

Отже, будьте пильними і бережіть здоров’я!

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU