Чимало любителів рожевого вина не вміють його пити: експерти

Вважаєте, що ваше розе аж надто холодне? Дослідники розповіли про типові помилки, яких припускаються любителі цього п’янкого напою.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда експертів пояснила, яким має бути ідеальне рожеве вино для вживання.

Літнього вечора немає нічого кращого, ніж насолодитися келихом прохолодного рожевого вина. Однак цей приємний процес має свої правила.

Твердження про те, що напій потрібно подавати крижаним, є поширеною помилкою. Перш ніж розливати вино по бокалах, його слід вийняти з холодильника приблизно за пів години. Тоді воно досягне оптимальної температури, потрібної для найповнішого розкриття смаку.

Про що дізналися експерти

Дослідницька група компанії M&S Food залучила до опитування 2000 дорослих британців. Як з’ясувалося, 48 відсотків респондентів неправильно вживали рожеве вино.

Белінда Кляйніг, винороб та співавторка дослідження, зауважила: «Це поширена помилка, що рожеве вино потрібно подавати крижаним; насправді подача вина занадто холодним може приглушити його фруктовий смак і приховати деякі аромати».

За словами дослідниці, оптимальна температура для насолоди рожевим вином становить 7-13 °C. Це означає, що найкраще дістати його з холодильника приблизно за 30-15 хвилин до вживання.

А тим часом занадто тепле розе видається тьмяним і менш свіжим. Водночас посилюється гіркота напою та приглушуються його найліпші смакові якості.

Пані Кляйніг додала, що спекотної пори немає нічого поганого в тому, аби додати в келих рожевого вина кілька кубиків льоду. Знавці вина теж це роблять, сказала експертка.

чоловік і жінка з келихами

Ще однією типовою помилкою, пов’язаною з рожевим вином, є викривлене уявлення про його виробництво. Як з’ясувалося внаслідок опитування, кожен десятий його учасник вірить, що для отримання рожевого вина потрібно змішати червоне та біле.

Насправді рожеві вина виробляють методом мацерації, за якого виноград пресують у шкірці, а потім видаляють її до того, як напій потемнішає.

Тим часом удвічі більше респондентів заявили, що віддають перевагу блідому розе у стилі Провансу, ніж темнішим напоям з таких регіонів, як Каліфорнія або Португалія.

Останніми роками популярність рожевого вина у світі різко зросла, констатували експерти. Минулого літа, наприклад, в магазині компанії, що проводила дослідження, пляшка розе продавалася кожні дві секунди.

Кілька слів про червоне

Дослідники не оминули увагою й червоне вино, яке традиційно має чимало фанатів. Як засвідчило опитування, ідея зберігати червоне вино в холодильнику залишається чужою для багатьох. Лише кожен шостий вважає її прийнятною для себе, розповіло видання Daily Mail.

Однак, як стверджують експерти, деяким легким червоним винам корисно бути трохи охолодженими. Адже низька температура підкреслює їхній фруктовий смак і робити їх такими, що освіжають.

На думку дослідників, цим червоним винам корисно постояти в холодильнику близько пів години – не довше, бо тривале охолодження «приглушить смак та зробить таніни різкішими та сухішими».

келих з червоним вином

А що стосовно зберігання вина у відкритій пляшці?

Опитування також показало, що більшість людей не знають, як довго потрібно зберігати пляшку з вином після її відкриття.

За словами експертів, легші вина, зокрема більшість білих та рожевих, можуть зберігатися в холодильнику до трьох днів після відкриття. А насичені червоні – до п’яти днів.

Тим часом ігристі вина найкраще вживати протягом одного-двох днів, щоб зберегти бульбашки.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU