Багаті вітамінами групи B та ненасиченими жирами горіхи надають енергію, підвищують гемоглобін, сприяють процесу кровотворення та зміцнюють серцево-судинну систему. Гарбуз містить більше білка, ніж перепелині яйця, а в його вітамінному складі, крім вітамінів А, С, Е, D, РР, К і групи B, є рідкісний вітамін Т, який перешкоджає накопиченню організмом жирових клітин. Гарбуз нормалізує метаболізм, виводить токсини, прискорює загоєння ран і є корисним для зору.
Інгредієнти: гарбуз – 300 г; волоські горіхи – 50 г; червона цибуля – 1 шт.; фета або козячий сир – 100 г; свіжий шпинат або рукола – 100 г; лимонний сік – 2 ст. ложки; оливкова олія – 3 ст. ложки; мед – 1 ч. ложка; сіль та чорний мелений перець – на смак.
Очищаємо гарбуз від шкірки та насіння, нарізаємо м’якоть кубиками і з невеликою кількістю оливкової олії впродовж 10 хвилин обсмажуємо на сковороді до м’якості та золотавої скоринки. Перекладаємо гарбуз в миску й остуджуємо.
На сухій пательні обсмажуємо до появи аромату волоські горіхи, які потім подрібнюємо.
Нарізаємо тонкими півкільцями червону цибулю. У глибокій мисці змішуємо її зі шпинатом або руколою, обсмаженим гарбузом і подрібненими горіхами.
У невеликій мисці змішуємо оливкову олію, лимонний сік, мед, сіль та чорний перець. Перемішуємо.
Поливаємо салат заправкою і знову перемішуємо. Зверху викладаємо для смакового букету шматочки фети або козячого сиру.
Лайфхак
Найздоровіший варіант вживання гарбуза – у сирому вигляді. Його м’якоть можна натерти на тертці і додавати в будь-які салати. Гарбуз із медом і горіхами можна доповнити натуральним йогуртом і подавати як десерт або навіть як гарнір до курятини.