Вживання бананів знижує тиск краще, ніж відмова від солі

Як стверджує нове дослідження, банани в раціоні допомагають боротися з високим артеріальним тиском ефективніше, ніж зменшення вживання солі.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Близько третини дорослого населення Землі страждає на гіпертонію та ускладнення від неї, як-от хвороби серця, хронічні недуги нирок, інсульт та деменція.

Нове дослідження вчених з Університету Ватерлоо (Канада) довело, що контроль рівня калію в організмі за допомогою вживання бананів є ключем до зниження артеріального тиску. Причому ефект від вживання бананів перевершує той, що гарантує відмова від солі.

Про що дізналися науковці?

Нагадаємо, що останнім часом лікарі найчастіше рекомендують гіпертонікам скорочення вживання солі як важливий спосіб боротьби з високим тиском.

Однак у своєму дослідженні команда канадських вчених порадила для кращого регулювання артеріального тиску включати до раціону банани. При цьому від скорочення вживання солі відмовлятися не слід.

Тонометр і пігулки від гіпертонії

Аніта Лейтон, співавторка дослідження, зазначила: «Наша робота показала, що додавання до раціону більшої кількості продуктів, багатих на калій, таких як банани або броколі, може відчутніше вплинути на зниження кров’яного тиску, ніж просто зменшення вживання натрію».

Натрій та калій – електроліти, які допомагають організму посилати електричні сигнали для скорочення м’язів, розповіло видання Independent. Вони також відіграють роль в інших важливих функціях, таких як утримання води.

Дослідники помітили, що збільшення співвідношення між спожитими калієм та натрієм допомагає ефективніше боротися з високим тиском, ніж скорочення вживання натрію.

Хоча попередні дослідження показали, що збільшення вмісту калію в їжі допомагає контролювати артеріальний тиск, точний баланс калію та натрію, який необхідно підтримувати для оптимального ефекту, залишався незрозумілим.

«Хоча зв’язок між надмірним споживанням натрію з їжею та підвищеним артеріальним тиском є загальновизнаним, корисним ефектам від підвищеного споживання калію з їжею традиційно приділялося менше уваги», – зауважили дослідники.

Для оцінки впливу співвідношення калію та натрію на організм учені використовували математичну модель, що залежить від статі. Вони моделювали різні рівні іонів натрію та калію та їхній вплив на артеріальний тиск.

Результати показали, наприклад, що високий кров’яний тиск розвивається в чоловіків частіше, ніж у жінок у пременопаузі. А збільшене співвідношення калію і натрію позитивніше впливає на показники тиску в чоловіків, ніж у жінок.

«Давні люди їли багато фруктів та овочів, і в результаті регуляторні системи нашого організму, можливо, еволюціонували так, щоб краще працювати при раціоні з високим вмістом калію та низьким вмістом натрію», – припустила співавторка дослідження Мелісса Штадт.

У сучасному західному раціоні, як правило, значно більше натрію та менше калію. Це пояснює, чому високий кров’яний тиск є проблемою переважно індустріальних суспільств, а не ізольованих груп населення, додала пані Штадт.

Результати дослідження опублікувало видання American Journal of Physiology-Renal Physiology.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ОСТАННІ ЗАПИСИ

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU