Кофеїн гальмує розвиток деменції

Як засвідчили автори нового дослідження, розумне кавопиття стримує прогресування недоумства, зокрема, погіршення пам’яті.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ранковий еспресо, що супроводжує легкий сніданок, або філіжанка кави між діловими зустрічами допомагають знизити розвиток деменції, зокрема, її найсерйознішого різновиду – хвороби Альцгеймера. Так вважає команда дослідників із провідних наукових центрів Франції.

Більшість попередніх досліджень цієї теми зосереджувалися переважно на метааналізах споживання чаю та кави, при цьому вченими було накопичено порівняно мало інформації про біологічні зміни, що їх спричиняє кофеїн.

Автори нової роботи проаналізували дані проспективного дослідження, що протягом п’яти років оцінювало пацієнтів з легкими когнітивними порушеннями або хворобою Альцгеймера. Вчені підтвердили зв’язок між споживанням кофеїну та маркерами хвороби Альцгеймера у спинномозковій рідині.

фото чоловіка з деменцією

Про що дізналися дослідники?

Аналіз даних про здоров’я 263 добровольців віком від 70 років включав детальне клінічне дослідження вживання кофеїномістких продуктів та напоїв, таких як кава, шоколад, чай та енергетики. Команда мала на меті оцінку кількості кофеїну, що поглинається організмом учасників щодня. Під час дослідження добровольці проходили МРТ-сканування, а також надавали зразки крові та спинномозкової рідини (СМР).

Ті, хто споживав у середньому трохи більше, ніж 200 міліграмів кофеїну на день, увійшли до групи низького споживання кофеїну. А ті, хто звик до більших доз, потрапили до групи високого споживання кофеїну, розповіло видання Science Alert.

Різниця між групами становила одну банку енергетичного напою або одну-дві чашки кави на день проти кількох банок енергетика чи чашок кави відповідно. Така різниця, за свідченням учених, може спричинити патології, що відповідають за недоумство.

Команда виявила, що учасники з першої групи демонстрували вищу ймовірність легкого порушення когнітивних здібностей, порівняно з тими, хто вживав більше кофеїну. Фактично, в учасників групи з низьким споживанням кофеїну ймовірність діагностування легкого когнітивного порушення була майже у 2,5 раза вищою.

А тим часом детальне вивчення зразків спинномозкової рідини виявило значні відмінності у співвідношеннях та концентраціях певних форм бета-амілоїдних білків у добровольців першої та другої групи. Для тих, хто вживав менше кофеїну, концентрація цих білків корелювала з більшою ймовірністю їх агрегування в мозку (а це – біологічна ознака нейродегенерації, відповідальна за симптоми хвороби Альцгеймера).

Хоч як це дивно, але кількість кофеїну, що його вживали учасники, не вплинула на рівень тау-білка. А він, як відомо, накопичується в мозковій тканині в міру посилення симптомів хвороби Альцгеймера.

чашка з зернами кави

Короткі висновки

Нова робота базувалася лише на короткому огляді навичок вживання кофеїну серед кількох сотень людей похилого віку. Тому відкритим залишилося питання, як ранкова кава в юності або середньому віці може вплинути на розвиток деменції в майбутньому.

Автори дослідження наголосили, що важливим є те, коли та як вживати кофеїн. Наприклад, вживання його в кінці дня може вплинути на сон та функціонування нервової системи загалом. Надмірне вживання шоколаду та енергетичних напоїв супроводжується передозуванням цукру, що теж небезпечно для здоров’я.

Однак, якщо взяти до уваги кількість сучасних досліджень зв’язку між кофеїном і здоров’ям в цілому, можна з упевненістю сказати, що ранковий чай, лате опівдні та шоколадний перекус після обіду можуть зіграти позитивну роль у підтримці працездатності організму на довгі роки вперед.
Результати дослідження опублікував журнал Alzheimer’s & Dementia.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.