Які ризики приховує за собою простатит?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

З найпоширенішою чоловічою хворобою знайомий кожен другий чоловік. За медичною статистикою, на неї страждають 30% представників сильної статі віком від 30 років, 40% від 40, 50% від 50 і 75% від 70. Лікарі називають тривожні сигнали для негайного візиту до фахівця.

Що таке простатит?

Патологія є пов’язаною з передміхуровою залозою: проявляється запаленням і набряком простати – м’язового мішка навколо сім’явивідних проток та уретри. Болюча простата збільшується в розмірах, стискаючи сечівник і ускладнюючи сечовипускання. І якби цим «поломки» в організмі вичерпувалися…

Простата відповідає не лише за нормальне сечовипускання, а й навіть за діяльність гіпофіза. Вона виробляє один із основних компонентів сперми. Секрет цієї залози забезпечує активність сперматозоїдів (умова запліднення), відповідає за вироблення тестостерону та нормальну ерекцію. Простатит змінює властивості секрету простати, знижує чоловічу сексуальність, призводить до гормонального збою й обеззброює організм перед інфекціями.

Простатит причини

Найчастішими провокаторами цієї «інтимної» недуги теж виступають інфекції, причому не тільки статеві. Небезпека може представляти будь-які хронічні запальні захворювання: тонзиліт, бронхіт і навіть карієс. На другому місці серед тригерів «професійної хвороби» офісних співробітників та шоферів – стани, що призводять до застою крові в органах малого тазу.

Можливі причини простатиту:

  • сидячий спосіб життя;
  • схильність до запорів;
  • затісна білизна;
  • нестача сексу;
  • неякісне та нерегулярне харчування;
  • переохолодження;
  • погана екологія;
  • хронічні нервові навантаження та стрес;
  • фізична перевтома;
  • дефіцит сну та інші фактори ослаблення імунітету.

Залежно від причини виникнення простатит буває інфекційним або неінфекційним, бактеріальним чи вірусним, змішаним і специфічним. Викликати його можуть мікроорганізми (мікоплазми, уреаплазми тощо) та застійні явища (порушення циркуляції венозної крові, руху соку простати або еякуляту).

cholovik za kermom - Здоров'я - 50Plus

Простатит симптоми

У гострому періоді пацієнти скаржаться на підвищення температури і погіршення загального самопочуття, біль у промежині та попереку, печіння в уретрі, часте і хворобливе сечовипускання, біль при сексуальному контакті, відсутність ерекції й оргазму або надмірне збудження та прискорене сім’явипорскування.

Найчастіша, хронічний простатит може місяцями або навіть роками не демонструвати симптоми, турбуючи у майбутньому щорічними загостреннями. Труднощі з ерекцією переростають у проблеми з характером і здатні перетворити впевненого у собі чоловіка з квітучого самця на буркотуна. Перспектива при занедбаних станах – імпотенція та депресія.

Простатит наслідки

Це лихо має властивість прогресувати. Якщо не лікуватися, доведеться готуватися до безпліддя (під загрозою – 40% хворих на хронічну форму) та чоловічої неспроможності: як через зниження рівня статевих гормонів, так і з психологічних причин.

Грізні наслідки – розвиток кісти й утворення каміння в передміхуровій залозі або навіть склероз простати, коли вона зменшується в розмірах і перестає виконувати свої функції. Простатит також є однією з ймовірних причин виникнення доброякісної пухлини – аденоми, котру доведеться видаляти хірургічним способом. Невидалена аденома може перерости у злоякісну пухлину.

Починайте лікування

Простатитом займається урологія чи андрологія. Лікарю знадобляться:

  • дані пальцевого ректального дослідження;
  • аналіз секрету передміхурової залози;
  • посів сечі та соку простати на чутливість до антибіотиків;
  • УЗД передміхурової залози.

Останнім часом на ринок випускаються спеціальні прилади та тренажери: вплив на простату відбувається шляхом вібрації, вакууму, температури або світлових хвиль різної довжини.

Швидко вилікувати простатит допоможуть фізіотерапевтичні методи:

  • рефлексотерапія;
  • ультразвук;
  • магніто-лазеро-індуктотерапія;
  • лікування п’явками;
  • теплові процедури.

Водночас із якісною діагностикою та індивідуальним підбором оптимального способу лікування простатиту важливо, щоб спільно з лікарем-андрологом працювали сексолог та психотерапевт, які допоможуть скоригувати психологічні та інтимні проблеми. А рекомендації щодо зміни способу життя позбавлять майбутніх загострень захворювання.

cholovichyj syluet - Здоров'я - 50Plus

Профілактика простатиту

Цинк запустить вироблення тестостерону і підтримає рівень чоловічого статевого гормону (у терапевтичній кількості він міститься в насінні гарбуза). А цибуля запобігатиме інфекції як дешевий і ефективний «народний» антибіотик. На ніч треба з’їдати половину цибулини. Можна подрібнити 100 г цибулі, залити її пляшкою сухого білого вина, 10 днів настояти в холоді, процідити і вживати по 2 ст. ложки до їжі.

Профілактикою простатиту є підтримання імунітету, своєчасне лікування інфекцій, регулярне статеве життя, зручний одяг, динамічний стиль та збалансоване харчування. Гімнастика і спорт – вороги застою. Щоденна зарядка та ходьба «розженуть» кров в зоні малого тазу, запобігаючи запаленню передміхурової залози. На перший план при малорухливій роботі виходить попередження запорів. Важливо забезпечити активне травлення, пити багато рідини і вживати проносне, щоб не напружувати простату тиском на неї.

Самомасаж промежини є доступний усім. Невеличку кількість касторової або кунжутної олії нанесіть на зону між анальним отвором та яєчками й обережно втирайте круговими рухами. Чудовою цілителькою є ванна. Болю та дискомфорту позбавлять теплові процедури з міцним відваром аптечної ромашки. Корисним є також масажний контрастний душ: чергуйте теплу воду з холодною, спрямувавши струмінь у зону передміхурової залози (напір води не має бути надто сильним).

Простатит лікування вдома

Самодопомога включає в себе соко- та фітотерапію. Народні засоби не заперечують призначень комплексного лікування від уролога (андролога).

Соки

Однією з причин захворювання передміхурової залози є осідання у м’язах сечової кислоти, що не вийшла з організму через перевантаженість органів виділення тваринними білками. У такому разі допоможе комбінація морквяного, бурякового, огіркового та спаржевого соків. Для отримання помітних результатів слід випивати 500 мл соку спаржі на день.

Ранок починайте зі склянки води натщесерце, а за півгодини випийте ложку соку бузини (він краще зберігається, якщо в півлітрову пляшку влити пару ложок оцту). Курс лікування – від 10 днів.

Прополіс

Цей потужний протизапальний і спазмолітичний засіб є незамінним у комплексній терапії хронічного простатиту. Для отримання екстракту випарюємо 40 г прополісу в 200 мл чистого спирту. Потрібно 0,1 г екстракту прополісу змішати з 2 г олії какао. Свічку з цієї суміші вставляють у пряму кишку на ніч. Тривалість лікування – місяць. Потім робимо перерву на 4-6 тижнів і повторюємо курс лікування.

Трави

По чайній ложці чистотілу та болиголова (обережно з дозуванням, бо останній є отруйним) залийте 100 г спирту, дозвольте настоятися в закритому темному посуді 10 днів і процідіть. Пити настій потрібно вранці перед їжею за наступною схемою: у чашку з водою або молоком з першого по тридцятий день додаємо по краплі на прийом, а потім відлік розвертаємо у зворотному порядку (на шістдесятий день повернемося до однієї краплі).

suhi travy v chashczi - Здоров'я - 50Plus

Петрушка

Лікувальна трава знімає запальний процес і відновлює статеві функції. Соком петрушки не зловживаємо: приймаємо по 1 ст. ложці тричі на день перед їжею.

Пару ложок подрібненого насіння петрушки залийте склянкою окропу, потримайте на тихому вогні чверть години і остудіть. Пийте по 1 ст. ложці відвару тричі на день.

Каштани

Шкірку трьох стиглих плодів подрібніть, залийте на ніч 0,5 л окропу, а вранці процідіть настій і уваріть його на водяній бані до 200 г. Зберігайте в холодильнику і пийте по 1 ст. ложці тричі на день перед їжею. Для лікування від простатиту знадобляться три курси.

Осика

Для приготування ліків знадобиться квітнева кора, зібрана до розпускання бруньок та початку руху соку. Підсушивши кору, подрібніть 100 г, покладіть у півлітрову банку, залийте 200 г горілки, закрийте кришкою і поставте в темне місце на два тижні. Процідіть настій і пийте тричі на день перед їжею (20 крапель на чверть склянки води). При щоденному використанні настою вистачить на кілька місяців – це й є курс лікування.

Ліщина

Можна спробувати зцілити простатит корою та листям лісового горіха, заварюючи обидва інгредієнти по черзі (1 ст. ложка лікарської сировини на склянку окропу). Після проціджування приймайте чверть склянки тричі на день. Полегшення дехто відчуває вже за тиждень.

Гарбуз

Насіння цієї городньої культури використовувалося для лікування простатиту ще прадавніми знахарями. Добова доза цинку міститься у 30 насіннях (вживати перед їжею). Можна подрібнити 500 г сирого гарбузового насіння, додати 200 г меду, перемішати і сформувати кульки розміром з лісовий горіх. Зберігати їх потрібно в холодильнику, а з’їдати, поступово розсмоктуючи, по одному за півгодини до їжі (двічі на день). Вистачить одного курсу на рік.

Вибір народних засобів необхідно погодити з лікарем. Самолікування медики вважають неприпустимим, проте полегшити свій стан при загостреннях має вміти кожен.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU