Вживання сиру запобігає деменції: їжте його бодай раз на тиждень

Нове дослідження японських науковців довело, що вживання сиру – навіть лише раз на тиждень – покращує роботу мозку та захищає його від деменції.

Цікаве дослідження, присвячене запобіганню недоумства, провела велика команда вчених із провідних наукових інституцій Японії. Серед них – Університет Ніїмі, Національний центр геріатрії та геронтології, Тібський університет, Японська агенція геронтологічних оцінювальних досліджень.

Дослідники запевняють: вживання сиру лише раз на тиждень може знизити ризик розвитку деменції.

Як команда дійшла такого висновку?

Науковці обстежили близько 8000 добровольців, половина з яких не вживала сиру, а друга половина їла його бодай раз на тиждень. Команда також враховувала харчові звички добровольців, наприклад, кількість споживаних фруктів, овочів, м’яса чи риби, розповіло видання Daily Mail.

За три роки від початку дослідження вчені виявили, що попри різні харчові звички учасників у тих із них, хто вживав сир, ризик розвитку недоумства був на 24 відсотки нижчим, ніж у тих, хто не їв цей продукт.

У статті в журналі Nutrients дослідники заявили: «Наші результати збігаються з попередніми даними, згідно з якими молочні продукти можуть відігравати допоміжну роль у профілактиці деменції».

сири на дошці

Найпоширенішим видом сиру, який їли учасники, був сир плавлений – на кшталт вершкової «Філадельфії». А другим за популярністю виявився сир з білою пліснявою – м’який, зі світлою скоринкою, як-от камамбер або брі.

Команда припустила, що виявлений захисний ефект сиру може бути зумовлений його живильним складом. Вона нагадала, що сир багатий білками, незамінними амінокислотами, вітаміном К2, антиоксидантами, пептидами (будівельними блоками білків) та пробіотиками.

За твердженням учених, білки та незамінні амінокислоти «підтримують нейрони» – боронять їх від пошкоджень. Тим часом, за словами науковців, вітамін К2 є важливим для здоров’я судин та гомеостазу кальцію (підтримці стабільного рівня кальцію в крові). А дію антиоксидантів, пептидів та пробіотиків науковці й раніше пов’язували з покращенням когнітивних здібностей.

До речі, автори попереднього дослідження, також проведеного в Японії, вже припускали, що вживання сиру допомагає запобігти недоумству. Вчені, котрі спостерігали за здоров’ям та харчовими звичками понад 1500 осіб віком від 65 років, виявили, що ті, хто регулярно їв сир, показували найкращі результати в когнітивних тестах.

***
На деменцію, яку медики називають синдромом стійкого порушення когнітивних функцій, у світі хворіють понад 55 мільйонів людей. З них близько 70 відсотків страждають на найтяжчу форму деменції – хворобу Альцгеймера.

Деменція посідає сьоме місце у світі серед основних причин смертності серед людей поважного віку. Занепокоєння викликає той факт, що, за оцінками дослідників, третина людей, які страждають на деменцію, не діагностовані.

Серед класичних симптомів недуги – проблеми з пам’яттю, швидкістю мислення, гостротою розуму, мовленням, розумінням, судженням та настроєм. При цьому нещодавно вчені виявили, що зміни щодо зору, слуху, смаків, дотиків та рівноваги є сигналами про майбутню деменцію, які виникають за кілька років до появи більш відомих симптомів.

Фото: Unsplash

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати