«Гарячий собака» (дослівне значення hot dog) – це довгаста булочка, в розріз чи отвір якої укладається розігріта сосиска з соусом і додатковими складниками. Історія хот-догу укорінюється в німецькій кухні, а в США цей зручний і доступний варіант швидкого харчування набув поширення з кінця XIX століття. З пропозиції робітникам та бейсбольним уболівальникам готової до вживання «страви на ходу» розпочалися американські традиції street food (вуличної їжі). Харчуватися з пересувних кіосків, фудтраків чи яток виявилося дешевше, ніж обслуговуватися в кафе та ресторанах, тож гастрономічні станції з приготування хот-догів набули поширення по всьому світу. І так само світ разом із американцями відзначає у третю середу липня День хот-догу – свято, встановлене Торговельною палатою США 1957 року.
До чого тут собака?
Історичною попередницею хот-догу стала свиняча сосиска, приготована в Німеччині: назва м’ясного виробу «франкфуртер» походить від німецького міста Франкфурта. Вже у XIII столітті франкфуртські сосиски дарувалися люду з нагоди коронування імператорів, починаючи з правителя Священної Римської імперії Максиміліана II.
На рубежі XVIII–XIX століть німецький м’ясник Йоганн Георг Ланер привіз франкфуртер до Відня і став готувати за таким зразком вінер – віденські сосиски із суміші свинини та яловичини. Зрештою між Німеччиною й Австрією точиться безперервна суперечка про право вважатися батьківщиною сосисок та «матінкою» хот-догу.
А «собакою» німці називали ковбасу з ХІХ століття – через можливе використання собачого м’яса у тодішній м’ясній продукції. Підозри на це на прикладі виробництва сосисок неодноразово підтверджувалися: така практика була відзначена у XIX–XX століттях у Баварії, Сілезії, Саксонії й інших землях Німеччини.
«Гарячими собаками» назвала сосиски в 1884 році американська газета Evansville Daily Courier (Індіана): «Навіть безневинний «сосисочник» не зможе торгувати хот-догами на розі вулиці». А 1892 року той самий термін використовувало для позначення сосиски видання Paterson Daily Press (Нью-Джерсі): «Хот-дог швидко вставляється в розріз булки».
Роком пізніше образне словосполучення «гарячий собака» підхопили газети New Brunswick Daily Times (Нью-Джерсі), New York World і Knoxville Journal (Теннессі). На межі 1900-х років «хот-догами» назвав сосиски, що продавалися під час велосипедних перегонів та бейсбольних матчів New York Giants, карикатурист Тад Дорган, який порівняв сосиску з таксою.
Булка замість рукавичок
До того, як стати «хот-догом», сосисочний фаст-фуд у Німеччині називався «вурстхен» («ковбаски»), в Англії – «сосиски» або «бред роллс» («сосиски в хлібі»), в Америці – «ковбасні сандвічі». Фаст-фуд, названий в Америці «догсами» («собаками»), мав співзвучність також із французьким словом «додс» («ковбаски»). А «докс» або «доксхунд» – це англійська назва такси.
Хто першим почав продавати сосиски в булочці, достеменно не відомо. Одним із тих, хто заявив про свій пріоритет, був концесіонер Гаррі Стівенс. Ідея вкладати сосиску в маленьку французьку булочку прийшла до підприємця в 1901 році, коли під час роботи на нью-йоркському стадіоні «Поло Граундс» у продавця сосисок закінчився вощений папір.
Ще одним претендентом на першість у винайденні хот-догу був нью-йоркський торговець пирогами Чарльз Фелтман. У 1867 році він спорудив візок із плитою для варіння сосисок та відсіком для зберігання свіжих булочок, в яких товар подавався. У 1871 році вуличний продаж хот-догів проклав продавцеві з Брукліна дорогу до будівництва власного ресторану.
Але офіційно піонером торгівлі хот-догами на американському Середньому Заході вважається німецький іммігрант із Франкфурта-на-Майні Антон (Антуан) Людвіг Фейхтвангер. Продаючи гарячі сосиски у Сент-Луїсі (Міссурі), вуличний торговець видавав покупцям для зручності та захисту рук від опіку білі рукавички, що їх після трапези ніхто назад не повертав.
Щоб не втрачати гроші, продавець за порадою дружини і почав використовувати замість рукавичок булочки, в яких сосиски не обпалювали їдцям пальці. Почавши так «упаковувати» гарячі ковбаски 1880 року, Фейхтвангер подавав хот-доги у булках на Всесвітній Колумбовій виставці в Чикаго у 1893 році та Всесвітній виставці у Сент-Луїсі 1904 року.
Варіації хот-догу
Види сосисок для хот-догу американці теж запозичили у німців. У США ковбаски у булочках стали вуличною їжею, що асоціюється з бейсболом та американською культурою. У XX столітті «гарячі собаки» з Нью-Йорка поширилися різними штатами і вже продавалися по всій країні, варіюючись по регіонах і стаючи частиною місцевих кухонь.
Для контролю якості, організації дегустацій і реклами хот-догу у 1994 році в США створили Національну раду з хот-догу та сосисок. Культурні традиції хот-догу там підтримуються конкурсами Oscar Mayer Wienermobile та Nathan’s Hot Dog Eating Contest. У США терміном «хот-дог» називається як сама сосиска, так і її комбінація з булочкою.
Популярна американська їжа має багато назв: «франк», «вінер», «коні», «червоний гарячий» і просто «сосиски». Різновидом хот-догу вважається корн-дог (corn-dog у буквальному перекладі – «кукурудзяний собака»). Ця страва американської кухні є сосискою, покритою товстим шаром тіста з кукурудзяного борошна і обсмаженою в олії.
Корн-дог – це американський аналог хот-догу французького (сосиски у тісті). Відмінність френч-дога (французького хот-дога) полягає в булочці: у французькому варіанті сосиска вкладається у круглий отвір усередині багета, а в хот-дозі за класичним рецептом у довгастій булочці робиться поздовжній надріз для сосиски.
Хот-дог є частиною американської, французької, датської, німецької та чилійської гастрономічної культури. Сосисочний ринок США оцінюється у $1,7 млрд. Відомі своєю любов’ю до швидкої їжі американці щороку з’їдають 20 мільярдів порцій хот-догів. Тамтешній рекордсмен Джоуї Честнат спромігся з’їсти у 2018 році за 10 хвилин 74 хот-доги.
Склад та приправи
Хот-дог за класичним рецептом готується з білої пшеничної булочки, ковбасок франкфуртерів або віденських сосисок і соусів – кетчупу, майонезу та гірчиці. Ці стандартні складники містять усі хот-доги. В окремих регіонах і країнах склад може мати місцеві особливості, коли хот-доги комплектуються булочками з різного борошна, місцевими овочами чи спеціями.
Крім гірчиці, кетчупу, майонезу та сирного соусу, типовою приправою до хот-догу вважається соус із маринованих або порізаних овочів та фруктів (т.зв. реліш). Найпопулярніший у світі реліш складається з маринованих або ферментованих огірків. Гарнір може робитися з капустяного салату, квашеної капусти, цибулі, оливок, тертого сиру, бекону та чилі.
В американський хот-дог, окрім сосиски, входять рубана цибуля, сир і мариновані огірки. У чиказькій – рубана цибуля, мариновані огірки, томати, перець і селера. У детройтський – мариноване м’ясо, мариновані огірки та рубана цибуля. У соноранський (південні американські штати) – ковбаска у беконі, цибуля, квасоля, помідори та місцевий гострий перець.
Мексиканський хот-дог так само містить у м’якій булочці сосиску, обгорнуту беконом, а також сметану, сальсу та гуакамоле (у складі містяться авокадо та томати). Обов’язковими компонентами мексиканського хот-догу є пекучі приправи і зокрема сорт гострого перцю халапеньо (за назвою міста Халапа, де його традиційно вирощують).
Баварський хот-дог – із квашеною капустою або маринованими огірками. Він складається з баварської сосиски, баварської гірчиці та рубаної цибулі. Данський – із рубаною цибулею та маринованими огірками. У французькому хот-дозі з калорійністю від 255 ккал немає нічого зайвого, лише соус і сосиска. Корейський хот дог – з корейською морквою.
Переваги та недоліки
У сучасній гастрономічній традиції кава та хот-дог (в Україні так навіть називається мережа закладів швидкого харчування) – найпоширеніша міська їжа. Символічно, що продають хот-дог на заправці. Це таке саме пальне для порожнього шлунку, як бензин – для порожнього бака автівки: не поїдеш, якщо не заправишся.
В одній порції класичного хот-догу – 275–290 ккал. У 100 г продукту міститься 11 г білків, 13 г жирів і 24 г вуглеводів. Завдяки такому складу, фаст-фуд швидко втамовує голод, але водночас не може рекомендуватися як спосіб постійного харчування, бо через велику кількість насичених жирів, холестерину та солі хот-дог вважається шкідливою їжею.
«Секретний» інгредієнт у хот-догах – консервант нітрит натрію. Цей антиоксидант не дозволяє сосискам прогоркнути, надає їм нарівні з рожевим кольором смаку в’яленого м’яса і пригнічує розвиток бактерій, але споживання натрію підвищує кров’яний тиск і збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
Нітрати та нітрити, як і насичені жири у складі хот-догів, підвищують небезпеку розвитку раку. Вживання хот-догів у великій кількості призводить до збільшення рівня ліпідів у крові. А для маленьких дітей не розрізані на дрібні шматки сосиски становлять небезпеку задухи, тому американські педіатри не дозволяють годувати малечу не подрібненими хот-догами.
Якщо вибирати між хот-догом і гамбургером, то краще віддати перевагу менш шкідливому другому варіанту вуличної їжі. У 110-грамовому гамбургері міститься у 6 разів більше білка та у 4 рази менше натрію, ніж у хот-дозі. При цьому насичених жирів в обох продуктах – по 6 г, тобто вони є однаково канцерогенними (перероблене м’ясо – канцероген першої групи).
Як зробити хот-дог?
Сьогодні фаст-фуд легко приготувати самостійно, адже в магазинах продаються заморожені м’ясні напівфабрикати, різні варіанти сосисок і набори булочок (якщо готувати хот-дог вдома, то замість спеціальної довгастої булочки можна використовувати подовжньо розрізаний на дві половинки й потім обсмажений багет).
Булочки на хот-дог можна використовувати як класичні, з пшеничного борошна, так і кукурудзяного, житнього чи цільнозернового (в останніх двох випадках хот-дог буде більш корисним). Всередину булочки або багету укладаємо сосиску, змащуємо її соусами, посипаємо сиром, зеленню та часником. Гарніром можуть служити соління, маринована цибуля, салати та картопля фрі.
Хот-дог у духовці
Це рецепт хот-догу з корейською морквою.
Інгредієнти: булочки для хот-догів – 5 шт.; сосиски – 5 шт.; сир твердий – 250 г; корейська морква – 100 г; мариновані огірки – 3 шт.; кетчуп – 5 ст. ложок; майонез та гірчиця – на смак.
Відварюємо сосиски (три хвилини в окропі), нарізаємо слайсами мариновані огірки, натираємо на великій тертці твердий сир.
Розрізаємо булочки вздовж (але не доводимо розріз до кінця), обережно їх розкриваємо і змащуємо соусами: кетчупом, майонезом, гірчицею.
Викладаємо на соуси мариновані огірочки, корейську морквину та варену сосиску.
Сформовані хот-доги викладаємо на лист, змащуємо зверху кетчупом, посипаємо тертим сиром і ставимо на 10 хвилин у розігріту духовку 180°C.
Подібним чином можна готувати і хот-дог у лаваші. Корейську моркву можна замінити за бажання іншим інгредієнтом – наприклад, приготувати хот-дог з капустою. Навички приготування хот-догу в духовці допоможуть не залишитися голодними холостякам, а ще вони стануть у нагоді, якщо треба швидко накрити стіл, приготувати сніданок, їжу на роботу чи в дорогу. В такому разі переваги швидкого харчування беруть гору над його недоліками.
Фото: pexels.com












