Зберігати за наукою: чому цибулю не варто тримати в холодильнику?

Експерти розповіли, чому в холодильнику цибуля швидко псується та як правильно зберігати цей популярний та корисний овоч.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якщо голівки цибулі зіпсувалися швидше, ніж ви очікували, ймовірніше за все, ви неправильно їх зберігали.

Наприклад, ви поклали улюблений овоч до холодильника, а невдовзі виявили, що він перетворився на місиво. Це відбувається тому, що низькі температури прискорюють перетворення крохмалів на цукри, через що цибуля стає м’якою і кашоподібною.

«Цілі цибулини не рекомендується зберігати в холодильнику. Адже вони швидко вбирають вологу та м’якшають», – стверджує Мерісса Алінк, відома американська блогерка, експертка з харчування та авторка книги «Життя в маленькому будинку».

Натомість пані Алінк рекомендує покласти цибулю в темне, добре провітрюване місце, наприклад, у шафу або ящик. При цьому у шафі не повинно бути дуже тепло, адже овоч швидко проростатиме.

Як вберегти цибулю від стрімкого псування?

Цибуля, як і більшість фруктів та овочів, усе ще жива, коли ми її їмо. Тобто її клітини продовжують дихати, спалюючи кисень і цукор для вироблення енергії, а це дуже впливає на термін зберігання овочу.

Коли голівки цибулі замерзають, вони починають перетворювати запаси крохмалю на цукор, щоб забезпечити рослину енергією. Те саме відбувається з морквою, що стає значно солодшою та м’якішою після зберігання в холодильнику.

З другого боку, коли цибуля нагрівається, вона починає спалювати свої цукри та вирощувати зелені пагони. Звісно, їх можна їсти. Проте якість власне цибулини вже не буде тією, якої від неї очікують домашні кулінари.

Фактор вологості

Експерти стверджують, що цей овоч не варто класти до холодильної шафи не лише через низьку температуру, але й через високий рівень вологості, що спричиняє гниття.

Пані Алінк рекомендує: «Зберігайте цибулю в сухому місці, куди не проникає волога, щоб овоч не зіпсувався і не загнив. Не тримайте цибулю під раковиною або у вологому підвалі».

Блогерка також застерігає проти зберігання цибулин у пластикових пакетах, в яких її часто продають. У них утворюється багато вологи, й цибуля гниє швидше, сказала вона.

Цибуля у сітці

Який вихід?

Експерти вважають, що для зберігання цибулі підійде контейнер, який забезпечує максимальну циркуляцію повітря, розповіло видання Daily Mail. Дослідники з Університету штату Айова (США) радять: «Помістіть цибулю в сітчастий мішок, стару нейлонову панчоху, дротяний кошик чи ящик».

Тримання цього овочу в нейлонових панчохах або колготках – старий перевірений спосіб. Їх наповнюють цибулинами, а потім зав’язують вузлом. Добре, якщо в помешканні є місце, де можна розвісити панчохи з цибулею: це забезпечить їй достатню циркуляцію повітря.

А що робити з нарізаною цибулею?

Однак нарізану або очищену цибулю потрібно тримати в холодильнику, де за правильної температури вона може зберігатися близько двох тижнів.

Мерріса Алінк зазначила: «Нарізану, подрібнену та варену цибулю завжди слід зберігати в холодильнику. У такому вигляді вона не годиться для зберігання в коморі».

На відміну від цілої цибулину, нарізаний овоч потрібно щільно загортати в повітронепроникний матеріал, щоб запобігти його гниттю.

А загалом через швидке накопичення вологи у замкнутому просторі холодильника ніжні фрукти та овочі краще зберігати в герметичних контейнерах.

«Розрізану навпіл цибулю слід щільно загорнути в харчову плівку та покласти в герметичний контейнер, а нарізану цибулю потрібно покласти у пластиковий пакет із застібкою-блискавкою», – пояснила пані Алінк.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ОСТАННІ ЗАПИСИ

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

НЕ ПРОҐАВ НАЙЦІКАВІШЕ!

Дайджест з найкращими статтями у вашій поштовій скриньці – читайте, коли зручно!

RU