Завдяки високій затребуваності у лікуванні розповсюджених хвороб, ягода з обмеженим виростанням у дикій природі удостоїлася культурного вирощування та промислового виробництва. На ринку вона представлена як у свіжому вигляді, так і у формі сухофруктів, соків, паст, капсульованих порошків та екстрактів.
Багатство бідних ґрунтів
У природних умовах вічнозелений багаторічник, що стелиться, росте в холодних регіонах Північної півкулі і плодоносить корисними червоними ягодами, які зберігаються до весни. Ця рослина – справжній скарб із репутацією «багатства бідних ґрунтів».
Латинська назва оxycóccus походить від грецького запозичення і означає «кисла ягода». У європейських поселеннях в Америці цю панацею від хвороб називали «журавлиною ягодою» (cranberry) – через характерну форму розкритих квіток на стеблах, що нагадують голову і шию журавля. Та ж сама асоціація породила й українську назву «журавлина». До Європи журавлину завезли з Америки, де корінне населення називало свій основний продукт харчування «атоку». У Новому Світі цю ягоду включали в повсякденний раціон і використовували для лікування у вигляді дезінфікуючого порошку. У період освоєння нових територій європейці застосовували ягоду з високим вмістом вітаміну С для профілактики та лікування цинги у моряків, які долали на кораблях Атлантику.
Вирощувати журавлину як культурну ягоду американці та британці почали у XIX столітті. У 1920 році американські лікарі стали лікувати нею інфекції сечовивідних шляхів. А в 1980-х роках у журавлині були виявлені речовини, що перешкоджають зараженню кишковою паличкою. Сучасні фармацевти використовують журавлину як природний антибіотик для лікування урологічних інфекцій.
Корисні властивості журавлини
У складі ягоди – вода (понад 87 г на 100 г продукту), вуглеводи (7,6 г), харчові волокна (4,6 г), зола (0,15 г), жири (0,13 г) та білки (близько 0, 4 г). У її багатому вітамінно-мінеральному комплексі – вітаміни B1, B2, B5, B6, PP, K1, Е і, передусім, С (рівень лимона та суниці), а також калій, кальцій, фосфор, магній, бор, йод, барій , залізо, цинк, мідь, марганець, кобальт, молібден, хром, нікель, свинець, олово, титан і навіть срібло. За кількістю металів цінність журавлини є поза конкуренцією. Користь ягоди також – у високому вмісті кислот: альфа-ліноленової (Омега-3), олеїнової, лимонної, яблучної, бензойної, урсолової, хінної, хлорогенової, кетомасляної, кетоглутарової, щавлевої та янтарної.
В якому б вигляді не вживалася ягода, вона буде однаково ефективною. Журавлина сушена має таку ж користь, як і свіжі плоди.
Особливе місце у складі ягоди займають антиоксиданти: журавлина є багатою бетаїном та біофлавоноїдами (антоціанами, лейкоантоціанами, катехінами та флавонолами). Цукри у плодах представлені глюкозою, фруктозою та сахарозою. Особливу цінність у групі полісахаридів мають пектини.
З погляду впливу на здоров’я, журавлина має багатогранну користь. Цілюща ягода підвищує імунітет і бореться з інфекціями сечовивідних шляхів, дисбалансом кишкової флори, серцево-судинними захворюваннями, пародонтозом, цингою, застудою, діабетом, раком та старінням.
Водночас журавлина може принести як користь, так і шкоду. Кисла ягода протипоказана при порушенні ниркової функції, гастриті з підвищеною кислотністю та виразковими хворобами шлунково-кишкового тракту.
Від чого допомагає журавлина
Користь ягоди має різнобічний прояв:
- природний біостимулятор покращує травлення;
- активізує роботу підшлункової залози;
- прискорює обмін речовин;
- нормалізує обмін ліпідів та холестерину, перешкоджаючи відкладенню жиру в печінці (ліпотропна функція);
- надає бактерицидний ефект та підвищує стійкість до зимових застуд;
- має протизапальні та антиканцерогенні властивості;
- благотворно впливає на слизові оболонки сечовивідних шляхів та сечового міхура (бореться з циститом без перспективи резистентності до антибіотиків);
- зупиняє розмноження патогенів у сечостатевій системі;
- нейтралізує токсини;
- підтримує видільну здатність нирок (запобігає утворенню каменів);
- підвищує еластичність та міцність стінок судин;
- має антиоксидантний ефект і контролює вільні радикали (перешкоджає захворюванням ясен, діабету та раку);
- захищаючи клітини від окислення та мутацій, бореться зі старінням.
Позбавляючи організм від токсинів, журавлинний сік водночас не виводить корисного калію, бо не є сечогінним засобом. Завдяки урсоловій кислоті, журавлина посилює дію антибіотиків та сульфаніламідних препаратів.
Журавлина: лікарські властивості
Зупинимося на рекомендаціях щодо вживання цієї корисної ягоди для здоров’я, краси та довголіття.
Захищаємось від раку
Зв’язуючись із ферментами організму, журавлинний сік запобігає зародженню, зростанню та поширенню ракових клітин, тому ягоду можна використовувати для захисту від новоутворень. Зона дії біологічно активних речовин, що гальмують онкологічні процеси, – товстий кишківник і простата. Жінкам та чоловікам із загрозою онкології журавлина рекомендується для щоденного споживання.
Усуваємо «апельсинову кірку» та худнемо
Низьку калорійність ягоди та її жироспалюючі властивості використовують дієтологи у розробці рекомендацій щодо скидання зайвої ваги та коригування статури. Включення журавлини в раціон з метою схуднення ґрунтується на її дренажних властивостях. Ягода ефективно виводить ліпіди (підшкірний жир) та позбавляє целюліту. Успіху сприяють регулярні заняття спортом і дієтичний контроль.
Уповільнюємо старіння
Науково доведено, що систематичне вживання журавлини сприяє збільшенню тривалості життя на 25%. Американські дослідники з Національного інституту старіння в Балтіморі дійшли висновку, що фітохімічні речовини в журавлині зменшують пошкодження клітин через окислювальний стрес навколишнього середовища. Як повідомляв журнал Experimental Gerontology, антиоксиданти журавлини змінюють молекулярні шляхи, що беруть участь у хімічній реакції окиснення. Тож ягода загальмовує старіння і продовжує тривалість життя.
Контролюємо діабет
Встановлено, що журавлина знижує рівень глюкози та сприяє виробленню власного інсуліну. Вітаміни та мінерали в ягоді підтримують тонус і чистоту кровоносних судин, а пектини позбавляють організм від шлаків. Люди, які страждають на діабет обох типів, мають випивати за три-чотири прийоми склянку журавлинного соку на день, курс лікування – три місяці. Знизити агресивний вплив кислоти на шлунок можна розведенням соку водою або включенням свіжих і сухих ягід журавлини для підвищення користі страв до складу соусів і приправ.
Кулінарне використання
Журавлину можна вживати в соках (надмірну кислоту усуне розведення більш солодкими соками – малиновим, виноградним або яблучним), а також у свіжому та сушеному вигляді. Ягоду додають у випічку (замість родзинок), салати і гострі соуси для м’яса.
Рецепт журавлинного соусу до м’яса
Інгредієнти: журавлина свіжа або заморожена – 150 г, вода – 1 склянка, цукор – 2 ст. ложки, крохмаль картопляний – 1 ст. ложка, гострий перець та прянощі – за смаком.
Ягоди промиваємо і просушуємо в друшляку. Заморожену журавлину не розморожуємо. Для варіння соусу не підходить алюмінієвий посуд, адже він від ягідного соку окислюється. Вливаємо у сотейник чи емальовану каструлю чисту воду (для початку половину склянки). Всипаємо цукор. Ставимо каструлю на середній вогонь.
У решті води (другій половині склянки) розводимо крохмаль. Без нього соус доведеться довше уварювати для загусання, а це удар по корисних речовинах. Крохмальний розчин вливаємо в киплячу суміш тонким струменем, безперервно помішуючи. Ягоди на цьому етапі вже мають лопатися.
Варимо соус на тихому вогні три хвилини. Після вимкнення перетираємо масу блендером до однорідності. Для надання пікантного смаку до соусу додаємо гострий перець. Якщо не боїтеся ароматів, можна додати корицю, гвоздику чи мускатний горіх.