Голодуємо правильно: чим і як харчуватися під час Великого посту

Перед найсвітлішим церковним святом року віряни духовно гартуються, проходячи через самообмеження у їжі, бажаннях, спокусах і задоволеннях.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Великий піст 2025 року розпочався 3 березня і триватиме до 19 квітня – до Великодня, що святкуватиметься 20 квітня одночасно римо-католиками і православними християнами. В цей особливий період церковними правилами забороняється вживання скоромної їжі. Що до неї належить, і як правильно тримати піст?

Духовний сенс

Піст є частиною християнського життя, бо Священне Писання говорить про його вплив на духовні відносини між людьми і Богом. Піст – це добровільне утримання від їжі та розваг як відповідна подяка Господу за принесену ним за нас велику Спокутну Хресну Жертву.

Тривалість 40-денного Великого посту була встановлена на знак наслідування Ісуса Христа, який постився саме стільки часу, коли після хрещення був відведений Духом до пустелі. Там він упродовж 40 днів, згідно Євангелію від Луки, витримував випробування і протистояв спокусі диявола.

Але християни мають протриматися в самообмеженні в цілому 48 пісних днів, включаючи додатковий проміжок часу – Страсний тиждень як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння. Великий піст і Страсний тиждень сприймаються християнами як єдине ціле.

Попри те, що про піст йдеться в Старому і Новому Заповітах, Біблія не містить прямих приписів щодо його дотримання вірянами. Важливо не просто відмовлятися від їжі, а не робити того, що є противно Богові, адже сенсом посту є подолання гріхів і підняття духовного рівня.

чоловік у церкві запалює свічку

Що таке «скором»?

Християнський релігійний піст передбачає утримання від вживання скоромної їжі – продовольчих продуктів від теплокровних тварин (ссавців і птахів). Староцерковне слово «скором» походить від слов’янського відповідника «скрамъ», що означає жир або масло.

Тобто крім м’яса та тваринного жиру (сала, курдюка), серед того, що не можна їсти в піст, – яйця, субпродукти (лівер, потрухи), молочні та кисломолочні продукти (молоко, кефір, вершкове масло), а також страви та кондитерські вироби, що містять зазначені складники.

Впродовж Великого посту скоромна їжа замінюється рослинною: вживати треба переважно овочі, фрукти та каші. Пісні страви готуються лише на воді і без масла. Виключаються зайві прянощі, солодощі та сіль. Готувати бажано на пару. Їжа має бути простою і водночас різноманітною.

Особливого харчування варто дотримуватися для відчуття радості від їжі тілом і душею. Віряни, котрі суворо дотримуються посту, харчуються за календарем, що розділяє піст на тижні, а кожен тиждень – на дні з певними стравами. «Скоромними» називаються дні з дозволом на скоромну їжу.

Що можна їсти у піст

Понеділок, середа та п’ятниця – дні найсуворіших обмежень. У дні сухоїдіння не варять їжу і не вживають навіть олію. Метою «продуктового самообмеження» є зосередження на молитві, тілесному та духовному очищенні. Не забороняються вода, свіжі соки, сирі овочі та фрукти.

У вівторок і четвер дозволяється їсти гарячу їжу, але не можна вживати олію. Тобто овочі та каші належить їсти не заправленими. Це означає дозвіл на більш поживну їжу при одночасному дотриманні посту і збереженні тенденції до самообмеження в раціоні.

Субота та неділя є днями, коли можна пити вино у Великий піст (в помірній кількості), святкуючи Божу велич. У ці дні дозволяється також їжа з олією або навіть маслом. Метою полегшення є відпочинок від суворих обмежень буднів і поповнення сил для подальшого голодування.

Днями покаяння та духовного очищення вважаються Чистий понеділок (перший день посту) і Велика п’ятниця: ці особливі дні проводяться зовсім без їжі, коли можна лише пити воду. Метою такого аскетизму є самозречення та відданість у служінні Богові.

календар посту

Що солодкого можна в піст

Під час Великого посту не можна їсти солодощі з додаванням молока, вершків, вершкового масла, сметани та яєць. Тобто пісні булочки, хліб або печиво не забороняються. Не можна ласувати у піст молочним або білим шоколадом, тоді як темний різновид цих солодощів можна їсти.

Допустимою альтернативою коров’ячому молоку у Великий піст можуть стати напої на основі рослинних продуктів – мигдалю, сої, рису або вівса. Їх можна використовувати для приготування десертів чи каш. Замість молочних продуктів можна споживати кокосовий крем, кокосову олію або сир з кеш’ю.

Чудовими складниками пісних десертів, закусок і страв стануть горіхи та сухофрукти. У раціоні Великоднього посту можуть бути різноманітні цукерки домашнього приготування. У таких солодощах слід уникати заборонених інгредієнтів, а замість цукру використовувати мед та плоди.

Серед доступних у піст смаколиків – солодощі за домашніми рецептами на кшталт цукерок з бананом, курагою, фініком, чорносливом та горіхом. Вдалі поєднання – курага з горіхом, інжир з горіхом, чорнослив з горіхом у темній глазурі, фінік з горіхом у темній глазурі або яблука з журавлиною.

цукерки із сухофруктів

Як правильно тримати піст?

Відмовляючись від тваринних продуктів, треба подбати про білок рослинного походження, на який є багатими горіхи, соя, горох та квасоля. Дотримуватися християнських традицій не завадять овочі, фрукти, пісні супи та каші (останні можна споживати за винятком днів сухоїдіння).

У великі церковні свята дозволяється збагатити раціон рибою. Приклади свят, коли можна їсти рибу у Великий піст, – Благовіщення Пресвятої Богородиці (у 2025 році припадає на 25 березня) та Вербна неділя (13 квітня). Напередодні Вербної неділі, в Лазарову суботу, дозволяється рибна ікра.

Не можна вживати під час посту гостру їжу – спеції відволікають людину від стримування і заважають духовній практиці, як і будь-які інші фізичні спокуси. У будні треба утримуватися від алкоголю – спиртні напої суворо заборонені у перші шість тижнів посту і на Страсному тижні.

Треба уникати сварок, ворожнечі, поганих думок, а також святкувань, бенкетів і вечірок. Відмова від гучних веселощів і розваг сприяє розвитку духовної стійкості. Піст є часом для роздумів, молитов і спокою, тому важливо не порушувати гармонію очищення.

Великопісні обряди

Як правильно тримати піст, підказує українська обрядовість. Розпочинався Великодній піст з посипання голови попелом, ховання в шафу ошатного одягу і роздавання решток запусних страв жебракам. Заведено було навіть відбирати в дітей іграшки, а замість казок читати їм історії про життя святих.

Подружжя утримувалися на цей час від сексу. Чоловіки відмовлялися від алкоголю та куріння. А жінки протягом шести тижнів мали замість яскравих прикрас носити ебонітову біжутерію або оправлені в срібло онікс і чорний агат. Не можна було грати веселу музику, а слухали лише сумні мелодії.

Замість смачної випічки господині подавали до липового чаю та напою з палених жолудів несолодке тверде печиво. У перший день Великого посту українські жінки пекли для кожного члена родини коржі з житнього тіста. Ті, хто постив у Жилавий понеділок, ставав «спасенником».

коржі з маком

На початку Великого посту можна було випити вдома три чарки горілки, однак не дозволялося спати, щоб «ангели не вкрали причастя», котре належало віднести у церкву. Про тих, хто не ходив на вечірню службу, так само казали, що вони «вкрали причастя».

Як правильно поститись перед Великоднем

У першу неділю Великого посту дівчата варили кашу з маком і тимчасово закопували в землю горщик зі стравою, «щоб недоля не спіткала». В середу на четвертому тижні Великого посту відзначалося свято хреста (тому цей день називався Середохресним), тож належало пекти «хрести» з маком.

Частину «хрестів» зберігали до сівби. Мак, капусту та томати сіяли на цьому пісному тижні, щоб розсада «морозу не боялася». А у Похвальну суботу на п’ятому тижні Великого посту тільки розсаду і сіяли, бо нічого іншого у свято Похвали Пресвятої Богородиці робити не дозволялося.

vysadka rozsady - Їжа - 50Plus

В останній тиждень перед Великоднем віряни традиційно дотримувалися такого ж суворого посту, як у перший тиждень. А на Страсну п’ятницю взагалі нічого не їли до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви. Пізній пісний обід вичерпувався картоплею, капустою й огірками.

Риба цього дня – під забороною. У деяких місцевостях у п’ятницю господині пекли паски, але переважно це належало робити у Великий четвер або зранку у Велику суботу. Куштувати паски до освячення вважалося гріхом. І в такому утриманні від спокуси смаком теж можна угледіти випробування духу.

Як правильно голодувати в піст

Сучасна медицина в цілому схвально ставиться до посту як до засобу фізичного та психічного оздоровлення. Для багатьох людей, які дотримуються посту, така релігійна традиція є можливістю тимчасово відмовитися від важкої їжі і перезавантажити організм через очищення.

Однак для тих, хто не звик до «харчових експериментів», подібні обмеження можуть стати великим стресом і принести більше шкоди, ніж користі. Під час Великого посту варто уникати помилок у харчуванні, коли неправильно складене меню стає незбалансованим і бідним на поживні речовини.

Варто пам’ятати, що піст є категорично протипоказаний дітям та підліткам: організм, що росте, потребує повноцінного та збалансованого харчування. Пісна дієта не має стосуватися вагітних жінок, мам-годувальниць, людей важкої фізичної праці і ослаблених хворих.

Протипоказаннями для посту є онкологічні діагнози, порушення психіки, артеріальна гіпертензія, захворювання шлунково-кишкового тракту, гастрит, виразка шлунку, жовчнокам’яна хвороба, ниркова або серцева недостатність. Обмеження в їжі мають сприяти очищенню, а не підривати здоров’я.

родина за столом

Що можна їсти у Великодній піст

Відмовляючись від м’яса, риби, яєць, молочних продуктів, здобної випічки та багатьох солодощів, можна без обмежень споживати гриби, горіхи, соління, сухарі, чорний хліб, каші на воді та рослинну їжу. Умова раціонального харчування – в меню мають бути білки, жири та вуглеводи.

Збалансований раціон не суперечить принципам здорового харчування. Треба подбати про його різноманітність: що більше буде на тарілці продуктів різних кольорів, то краще для організму. Має вистачати також важливих для правильного засвоєння їжі нутрієнтів – білка, жирів, заліза та кальцію.

До дисбалансу у харчуванні під час посту передусім призводить дефіцит білків і нестача певних жирних кислот. Наслідком відмови від м’яса та риби стає зниження рівня заліза, що призводить до анемії. Її ознаки – ламкі нігті, бліда шкіра, слабкість та головний біль.

Для поповнення запасів заліза треба вживати гарбузове насіння, гречку, бобові, буряк та шпинат. Поєднувати їх варто з лимоном, апельсином або перцем, тобто з тими продуктами, що містять багато вітаміну С і тим самим допомагають організму засвоювати залізо.

гречка з грибами

Слушні нюанси

Серед продуктів, які можна їсти в піст, – раки, мідії, креветки, кальмари та інші морепродукти. Їх можна готувати на грилі, варити або запікати, урізноманітнюючи раціон під час суворих обмежень. Такі продукти насичують організм корисними речовинами.

Для збереження природного смаку краще не обтяжувати легкі страви соусами, сіллю чи важкими комбінаціями прянощів. Важливою також є правильна кулінарна обробка їжі: смажені страви важче перетравлюються і містять канцерогенні сполуки.

Контролювати ситість допоможуть часті перекуси горіхами, насінням чи сухофруктами. Фрукти та овочі краще споживати сирими, щоб зберегти вітаміни. Збільшене споживання клітковини підвищує потребу в питній воді – під час посту організм має отримувати достатньо рідини.

Що можна їсти під час Великоднього посту, кожній людині має порадити особистий лікар чи дієтолог на підставі відповідних аналізів і анамнезу. А щоб харчування під час посту було корисним для духовного життя, за порадою щодо його організації треба звернутися до священника.

Фото з выдкритих джерел

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU