Сам собі режисер: що таке інтуїтивне харчування?

Коли людина відмовляється від дієти і керується природними інстинктами, то набуває можливості налагодити здорові стосунки з їжею.

Інтуїтивне харчування сприяє зниженню рівня холестерину, контролю цукру та зменшенню ваги. Тож схуднути або краще почуватися навчить не фахівець, а організм. Чому новим трендом стає дослуховуватися до власних бажань?

Антипод дієти

Інтуїтивне харчування – це споживання їжі за відчуттям голоду. Щоб цьому навчитися, варто бути на зв’язку зі своїм тілом, концентруватися на власних потребах і знаходити альтернативу заїданню стресу. Нервування, погані звички, культурний вплив і деструктивні традиції заважають інтуїтивному підходу до харчування, тобто свідомій практиці їсти те, що хочеться, тоді, коли потрібно.

Вперше термін, що означає новий підхід до їжі, був використаний у книзі «Інтуїтивне харчування: революційний антидієтичний підхід». Авторки концепції Евелін Трібол та Еліз Реш запропонували людям будь-якої ваги встановити зв’язок між тілом, свідомістю й їжею, відмовившись від орієнтації на схуднення, правил харчування й уявлень про користь і шкідливість продуктів.

Все, що має значення, – відчуття голоду або ситості, зробили висновок теоретики інтуїтивного харчування. Адже впродовж життя на харчові звички впливають різні фактори, що не мають стосунку до нашої реальної потреби в їжі. Цікаво, що так відбувається не з народження: малеча насправді харчується інтуїтивно. Немовля плаче, повідомляючи про бажання їсти, і заспокоюється, коли голод втамовано.

люди з собакою їдять

Як і тварини, що їдять доти, поки відчувають голод, і залишають їжу, в якій не відчувають потреби, малюк зупиняється, наївшись, незалежно від того, чи залишилася ще суміш у його пляшечці. На відміну від дорослих людей, маленьким дітям тривожні думки про їжу невластиві. Сутність інтуїтивного харчування – поновити природні стосунки з їжею. У дорослому віці це можна зробити через формування свідомого споживання.

Позбавлення дефіциту

Перед тим, як прийняти рішення про відповідальне ставлення до харчування, треба усвідомити плюси та мінуси інтуїтивного підходу. Першою перевагою є фізіологічність такого методу. Дослідження довели, що інтуїтивне харчування краще відбивається на стані організму порівняно з дієтами. Причину цього науковці вбачають у тому, що інтуїтивне харчування не обмежує людину у виборі їжі і не нав’язує певного раціону у якості зразка.

Без інструкції люди зазвичай обирають більш різноманітне меню. Це у свою чергу урізноманітнює мікробіому кишківника, що має позитивний вплив на здоров’я. Емоційні та психологічні плюси: що менше обмежень, то вищим є рівень щастя. Інтуїтивне харчування значно знижує психологічну напругу, адже не поділяє їжу на корисну і шкідливу, а дозволяє насолоджуватися різними продуктами без почуття провини за це.

За відсутності підстав для сорому та нервування люди з інтуїтивним харчуванням зазвичай дотримуються міри і не переїдають. Як показують дослідження, вони мають нижчий індекс маси тіла порівняно з тими, хто дотримується жорстких дієт. Адже втрачені на жорсткій дієті кілограми у 97% випадків через якийсь час повертаються, тоді як інтуїтивне харчування слугує не меті схуднення, а нормальному життю.

людина на вагах

Дослідники також виявили позитивний вплив інтуїтивного харчування на біохімічні показники – рівень цукру, холестерину й артеріального тиску. За спостереженнями вчених, загальне оздоровлення на інтуїтивному харчуванні сприяє нормалізації ваги і призводить до схуднення, коли організм у цьому має потребу. Зміни у харчуванні варто запроваджувати паралельно з відмовою від «дієтичного» мислення.

З пошаною до голоду

Як немає універсальної дієти, що годиться для всіх (кожен організм є унікальним, має свій обмін речовин і потребує індивідуальної кількості їжі та мікроелементів), так максимально персоналізованим можна вважати й інтуїтивне харчування, яке залежить від особистих харчових потреб. Щоб з ними визначитися, треба виявити справжні уподобання організму і не позбавляти себе улюблених продуктів.

Другий крок – навчитися не ігнорувати голод, як це звикли робити прибічники дієт. Щоб харчуватися інтуїтивно, треба помічати відчуття голоду як чесну реакцію організму на незадоволені потреби. Голод вартий того, щоб його поважати, наголошують авторки книги про інтуїтивне харчування. Оцінюючи рівень ситості за 10-бальною шкалою, де 1 – дуже голодний, а 10 – переїв, треба зупинятися на 7-8 балах.

Щоб не пропустити момент, коли слід зупинитися, їсти треба повільно, ретельно пережовуючи і не відволікаючись на паралельні заняття. Не можна водночас читати, писати, дивитися інтернет-контент чи їсти за компанію, бо це переключає увагу і перешкоджає фіксації на моменті насищення. Завдання – припинити їсти, щойно мине дискомфорт через порожній шлунок. Їжа має бути свідомою відповіддю на запит організму.

піца у корбці біля клавіатури

Споживання їжі є біологічною потребою, однак цей процес може дарувати задоволення. Розробники концепції інтуїтивного харчування закликають намагатися вживати ті продукти, що вам подобаються. Потрібно робити собі приємне – годувати організм корисною їжею у достатній кількості. Нічого не заважає відмовитися від умовних обмежень стосовно допустимих продуктів харчування та граничного часу споживання їжі.

Причини переїдання

Задоволення від їжі принесе позитивні зміни. Людина має бути вдячною своїй природі за можливість бути активною і радіти життю. Інтуїтивне харчування – це примирення з калоріями замість боротьби з ними. Але з автоматичним харчуванням варто боротися. Люди часто не помічають свого зневажливого ставлення до їжі: харчові звички належать до 95% щоденних дій, які є несвідомими. Важливо навчитися спостерігати за своїми звичками.

Щоб щось змінити, люди мають відслідковувати «необґрунтоване» харчування, адже саме в ньому ховаються причини непоміченого переїдання. Прийти до інтуїтивного харчування допоможе розуміння, що вам заважає керуватися у споживанні їжі виключно сигналами організму. Треба розділяти голод і т. зв. «емоційний апетит», коли їжа нас умиротворяє, дозволяючи почуватися більш спокійними.

Емоційний апетит викликають такі чинники:

  • фінансові проблеми;
  • робочі переживання;
  • негаразди у стосунках;
  • погане здоров’я;
  •  неспроможність контролювати емоції.

Їжа не допомагає впоратися з відчаєм, тривогою, тугою, сумом, образою, самотністю, втомою чи стресом. Навпаки, пригнічення емоцій імпульсивним харчуванням нерідко додає неспокою, викликаючи каяття за обжерливість. Адже не секрет, що подолати фізичний голод зазвичай легше, ніж заїсти негативні емоції: на нервах можна «проковтнути слона», а потім соромитися кількості з’їденого.

чоловік їсть печиво

Повернення до себе

Уникаючи їжі для подолання емоційних проблем, можна зробити перший крок до інтуїтивного харчування. Надалі воно даватиметься легше, ніж попервах, і згодом вживання їжі за відчуттям голоду буде природним процесом. Звичка споживати «погану» їжу поступово мине сама по собі, бо людина, що прислуховується до себе, помітить, від якої їжі вона почувається краще і від якої – гірше.

Постійно харчуватися фаст-фудом організму не захочеться, бо швидка їжа викликає відчуття важкості. Прибічники інтуїтивного харчування поступово впроваджують у раціон нові, безпечні продукти, керуючись фізичним благополуччям і рівнем отримуваної енергії. Інтуїтивне харчування ігнорує соціальний тиск і нездорові традиції, а також заохочує до активного способу життя.

Кожен має право відмовитися від наслідування прикладів оточуючих людей і споживання розрекламованих продуктів, якщо це є несумісним з особистими харчовими потребами, зазначають авторки книги «Інтуїтивне харчування…». Щоб протистояти сторонньому впливу, варто обміркувати відповіді на можливі запитання про вибір їжі. Так і пояснюйте, що дослуховуєтеся до власного тіла, яке наразі бажає іншого.

Дослідники підтверджують зміну харчових звичок нових поколінь, які відмовляються від стилю харчування своїх батьків як непридатного для себе. Це стосується відмови від певних продуктів, перегляду графіку споживання та калорійності їжі, зменшення кількості страв в обіді чи вечері. Інтуїтивне харчування – це спосіб потурбуватися про себе, обравши систему споживання їжі, яка відновлює довіру до вродженої мудрості організму.

Фото: pexels.com

WhatsappTelegramViberThreads

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати