Плодами манго є жовтуваті кістянки з гладкою восковою шкіркою. Дотик до кондиційного фрукту не залишається без його реакції: стиглий і свіжий манго пружинить від дотику, неначе «вітається» у відповідь. Але занадто прогинатися під пальцями шкірка не мусить. Якісний плід – не твердий і не м’який: варто купувати фрукти помірної пружності. Що ще треба знати про таємничого незнайомця, який приїхав на наші прилавки здалеку?
Росте на дереві
Батьківщиною манго є Південно-Східна Азія, а саме – вологі тропічні ліси східної Індії (штату Ассам) і М’янми (Бірми), що межує з Таїландом, Лаосом, Бангладеш та Китаєм. Судячи з історичних відомостей, азіати знають цю плодову культуру вже близько 10 000 років. З часом зона вирощування вічнозеленого мангового дерева приросла не лише сусідніми країнами – Китаєм, Таїландом і Філіппінами.
Сьогодні манго культивують в африканському тропічному поясі (Кот-д’Івуарі та Кенії), Австралії, Іспанії, Карибських островах, США, Мексиці та інших державах Південної та Центральної Америки. Врожай 2-кілограмових плодів мешканці тропіків збирають із розлогих гілок, що розташовуються на висоті від 10 до 45 метрів. Вражають туристів і 10-метровий радіус пишної крони мангового дерева, і аромат екзотичних садів: у період цвітіння рослини випромінюють п’янкий запах лілій.
Безпечні солодощі
Здоровий плід легко розпізнати по блискучій шкірці. Оболонка фрукта – гладка та тонка, а колір варіюється в залежності від рівня зрілості: манго може бути зеленим, жовтим, червоним або комбінованим. М’якоть у тропічного фрукта є волокнистою, їстівна частина плода обрамляє велику та пласку кісточку. Смак м’якоті викликає асоціації з персиком і ананасом (неначе їх схрестили в одному плоді), але манго є вдвічі солодшим від обох згаданих фруктів.
У 100 г м’якоті зрілого манго міститься 14% сахарози – це 4 чайні ложки цукру. А загалом у плоді середньої ваги (250 г) міститься еквівалент 10 чайних ложок цукру. Натомість, натуральні солодощі практично не впливають на рівень цукру в крові, адже у манго – помірний глікемічний індекс (41–60). Окрім вуглеводів, у складі плоду – багато клітковини та води, а також містяться білки (до 1% у 100 г продукту) та незамінні амінокислоти, яких загалом там 12 різновидів.
Користь манго
Ці фрукти є багатими на залізо та цинк, магній і калій, фосфор і кальцій. Так само вони містять бета-каротин, пектин та органічні кислоти. У корисних плодах є вітаміни групи В, а також А, С, D. Жовтий колір м’якоті забезпечують каротиноїди: у манго в 5 разів більше каротину, ніж його міститься у мандарині. Поєднання можливостей каротину, клітковини, вітамінів С та Е у складі манго запобігає раку різної природи (шийки матки, молочної залози, шлунку, прямої кишки, підшлункової та передміхурової залоз тощо).
Вітаміни групи В, каротин і вітамін С – то знані захисники імунної системи та запобіжники клітинного окислення (вони є антиоксидантами). Манго відоме своєю жарознижувальною та протизапальною дією. Ензими у плоді покращують травлення. Фрукт має здатність знімати нервову напругу і підвищувати настрій. Допомагаючи протистояти депресії та дратівливості в умовах стресів, закордонний плід покращує роботу серцево-судинної системи, підвищує статевий потяг і зміцнює загальний тонус організму.
Підтримка здоров’я
Користь соку манго для організму виявляється у нормалізації кислотно-лужного балансу і поліпшенні стану нервової та м’язової тканин. Манго в раціоні харчування позбавляє судом та оніміння кінцівок. Вживання плоду прояснює думки, сприяє насиченню клітин головного мозку киснем і запобігає розвитку старечого недоумства. Манго уповільнює запальний процес при артриті та знімає прояви токсикозу під час вагітності. Крім того, манго дарує відчуття ситості. Якщо постійно пити манговий сік, можна не перейматися переїданням: цей плід притуплює почуття голоду.
Сік манго сприяє засвоєнню заліза, стабілізує артеріальний тиск, покращує регенерацію тканин і послаблює алергічні прояви. Регулярне вживання манго нормалізує очний тиск, що є важливим для профілактики глаукоми. Ретиноїди у складі манго покращують нічний зір. Цей фрукт запобігає старінню: стимулювання вироблення організмом власного еластину та колагену сприяє омолодженню і збереженню пружності шкіри.
Народна медицина
Індійські цілителі намагалися лікувати цим фруктом навіть холеру та чуму, а європейські й американські фітотерапевти використовують відвар листя мангового дерева для зниження рівня цукру і профілактики ураження сітківки ока при діабеті. Завдяки фенольним сполукам, манго ефективно спалює жир і сприяє схудненню. Екстракт цього плода регулює метаболічні процеси та знижує рівень «поганого» холестерину. Багата цінними жирними кислотами олія з кісточок манго оздоровлює волосся.
У народній медицині давно оцінили користь манго у наданні допомоги при застуді, шлунковому болі, запальних процесах у яснах та ротовій порожнині. Крім того, листя манго використовується травниками для відбілювання зубів. Сік манго є народним засобом для лікування гострого дерматиту, а насіння плода застосовується в мікстурах від нападів астми. Відваром листя манго цілителі лікують гіпертонію, варикозне розширення вен і слабкий тонус кровоносних судин. Цей засіб усуває крововиливи та капілярну сітку на шкірі. Зрілі плоди призначаються так само від внутрішньої кровотечі.
Правила вживання
Не можна поєднувати манго з алкоголем. Фахівці з харчування застерігають від розпивання спиртних напоїв протягом двох годин після вживання цього фрукту. Манговий фреш не рекомендується пити на ніч – для максимальної користі манго краще вживати у першій половині дня.
Для достатнього насичення організму корисними нутрієнтами доросла людина має випивати 200–250 мл (тобто склянку) свіжого мангового соку на день. Дітям віком від 5 до 12 років встановлено норму 100 мл (пів склянки). Залучати малюків до вживання фруктової екзотики педіатри рекомендують не раніше 3-річного віку: знайомство з манго має бути поступовим, пити манговий сік дитина має по чайній ложці на день. Потрібно враховувати, що ці плоди мають сечогінну та проносну дію.
Будьте обережні
Крім користі, манго може завдати шкоди. Фрукт протипоказаний при непереносимості токсичного компонента його шкірки: алерген урушіол викликає подразнення слизової оболонки, може призвести до набрякання губ, гіперемії (почервоніння шкіри) та висипання. При цьому м’якоть залишається нейтральною: їсти плід можна, очистивши (у рукавичках) шкірку. Недозрілий фрукт краще не вживати людям із чутливою слизовою оболонкою.
При переїданні манго може викликати коліки, біль у шлунку, запор, пропасницю, подразнення дихальних шляхів та кропив’янку. Щоб уникнути контактного дерматиту, набряку обличчя і можливого анафілактичного шоку, першу дегустацію манго слід проводити з дотриманням запобіжних заходів. Не їжте плід, не очистивши його від шкірки, і не пийте відразу повну склянку соку: пробне вживання має бути мінімальним, щоб перевірити реакцію організму на новий продукт.
Як їсти манго?
При виборі фрукта потрібно трохи натиснути на плід пальцями. Шкірка стиглого манго – м’яка, вона трохи проминається від дотиків, немов відповідаючи на «вітання». Якісний плід не матиме кислого запаху. Плющені плоди можуть виявитися з терпким смаком. Не варто купувати для їжі зморщені фрукти, краще обирати пухкі та гладкі. Недозрілі манго досягнуть кондиції при зберіганні у кімнатних умовах. У холодильнику плоди лежатимуть до чотирьох тижнів.
Перед вживанням фрукти очищаються від шкірки. З очищеного плоду потрібно вирізати кісточку, розділити м’якоть навпіл і нарізати дві половинки на кубики. Другий спосіб підготовки манго для споживання є можливим лише за відсутності алергії на його шкірку. Не очищаючи її, плід потрібно розрізати навпіл, видалити кісточку і розкреслити ножом м’якуш у вигляді сітки. Коли вивернемо фрукт навиворіт, зовні отримаємо кубики м’якоті, що їх зручно їсти прямо зі шкірки.
Смачні рецепти
Енергетична цінність 100 г манго – 70 ккал. Подрібнену м’якоть можна споживати свіжою, робити з неї соки та коктейлі, додавати в салати, десерти чи випічку. Манго так само є придатним для приготування маринадів і соусів до рибних або м’ясних страв. Популярним рецептом на батьківщині фрукта в Індії є незрілий манго, замаринований в олії, спеціях та солі. Найбільш гармонійно з манго поєднуються хрусткі свіжі овочі: дайкон, огірок, перець, селера, салат айсберг і різноманітна мікрозелень. У будь-яку комбінацію плодів та трав у соусі треба додавати цитрусовий сік.
Морквяний суп з манго
Інгредієнти: манго – 1 шт.; морква – 5 шт.; цибуля – 1 шт.; часник – 1 зубчик; кокосове молоко – 0,5 л; овочевий бульйон – 0,5 л; оливкова олія – 2 ст. ложки; імбир – 20 г; кмин – 1 ч. ложка; карі – 2 ч. ложки; коріандр – 1 ч. ложка; сіль та мелений чорний перець – за смаком.
Приготування. Очищаємо і крупно нарізаємо манго та моркву. Очищаємо та подрібнюємо часник і цибулю. Тонко нарізаємо корінь імбиру. Розігріваємо в каструлі оливкову олію, на якій обсмажуємо цибулю та часник. Додаємо в каструлю половину манго, моркву й імбир, перемішуємо і смажимо ще 5 хвилин. Вливаємо в каструлю бульйон, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо суп 15 хвилин. Коли морква розм’якшиться, вливаємо в каструлю кокосове молоко і додаємо залишок манго. Збиваємо суп блендером до однорідності, додаємо спеції, солимо і після закипання знімаємо з вогню.
Салат із манго, авокадо та червоною рибою
Інгредієнти: червона риба (філе) – 300 г; манго – 1 шт.; авокадо – 1 шт.; лимон – 1 шт.; червона цибуля – ½ шт.; листовий салат – пучок; яблучний оцет – 2 ст. ложки; оливкова олія – 2 ст. ложки; кунжут – за смаком; м’ята – за смаком; чорний мелений перець і сіль – за смаком.
Приготування. Натираємо сумішшю з лимонного соку, перцю та солі рибне філе і підсмажуємо на оливковій олії. Трохи остудивши, розламуємо рибу виделкою на шматочки. Нарізаємо цибулю, манго й авокадо, рвемо руками листя салату. З’єднуємо в мисці рибу з манго, авокадо, цибулею та листовим салатом. Солимо і перчимо. Змішуємо яблучний оцет із оливковою олією та поливаємо цією заправкою салат. Зверху посипаємо страву кунжутом і прикрашаємо м’ятою.
Манговий соус до курки
Інгредієнти: манго – 1 шт.; мед – 1 ст. ложка; лимонний сік – 50 мл; оливкова олія – 3 ст. ложки; коріандр – 1⁄₄ ч. ложки; мелений кайєннський перець – ¼ ч. ложки; сіль – за смаком.
Приготування. Очищений плід манго шаткуємо кубиками та викладаємо в чашу блендера. Додаємо інші компоненти і збиваємо до однорідного стану. Цю кисло-солодку заправку з цитрусовим присмаком подаємо до м’ясних салатів чи запеченої курки.
Холодний чай із манго
Інгредієнти: чорний чай – 3 пакетики; вода – 0,5 л; манго – 1 шт.; лимонний сік – 1 ст. ложка; мед – 1 ст. ложка; лід – за бажанням.
Приготування. Очищаємо манго та робимо за допомогою блендера із м’якоті пюре. Заливаємо окропом чайні пакетики, видаляємо їх після заварювання чаю, додаємо мангове пюре і перемішуємо. Прибираємо охолоджений напій на півгодини у холодильник. Проціджуємо манговий чай, додаємо лимонний сік та мед. Подаємо з льодом. Найкращим у цьому освіжаючому напої є ніжний аромат екзотичного фрукта.
Фото: pexels.com